Noile obiective globale
In ultima vreme, pe retelele sociale, dar si pe canalele media, au aparut tot felul de personalitati si lideri de opinie, dar si oameni simpli, care isi aratau sprijinul fata de anumite initiative globale. Sunt convins ca v-ati intrebat despre ce este vorba.
Intre timp, misterul s-a lamurit, sprijinul era acordat pentru popularizarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabila (Sustainable Development Goals – SDG) elaborate de Organizatia Natiunilor Unite. Aceste obiective au fost aprobate in unanimitate, de catre cei 193 de sefi ai statelor membre ONU, prezenti la summit-ul organizat de UN Global Compact la New York in perioada 25-27 septembrie. Pentru prima data, Romania a fost reprezentata la nivel de sef de stat, presedintele Klaus Iohannis fiind prezent la acest summit.
15 ani de munca
Dar haideti sa vedem despre ce este vorba cu aceste obiective si mai ales, de ce sunt ele atat de importante.
Cele 17 obiective, propuse comunitatii internationale pentru urmatorii 15 ani, vizeaza eradicarea saraciei extreme, lupta impotriva inechitatii si injustitiei si protejarea planetei. Obiectivele au, prin natura lor, un caracter global, dar atingerea lor depinde de succesul implementarii la nivel local si national, unde este de asteptat sa declanseze o reactie in lant atat in mediul de afaceri, cat si la nivelul sectorului politico-administrativ.
Aceste noi obiective urmeaza agenda stabilita de ONU in 2000, prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. La Summit-ul Mileniului, statele membre si-au fixat un numar de opt obiective esentiale – Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului – cu tinte precise de atins pana in anul 2015.
Cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului au fost:
- Reducerea saraciei severe;
- Realizarea accesului universal la educatia primara;
- Promovarea egalitatii intre sexe si afirmarea femeilor;
- Reducerea mortalitatii infantile;
- Imbunatatirea sanatatii materne;
- Combaterea HIV/SIDA, malariei si a altor boli;
- Asigurarea sustenabilitatii mediului;
- Crearea unui parteneriat global pentru dezvoltare.
In iulie 2012, ONU a anuntat faptul ca trei tinte importante privind saracia, locuintele insalubre si apa au fost atinse – Raportul privind ODM-urile pe 2012. Totodata, se arata ca pentru prima data de la inceputul monitorizarii tendintelor saraciei, atat numarul persoanelor care traiesc in saracie extrema, cat si ratele saraciei s-au redus in fiecare regiune in curs de dezvoltare, inclusiv Africa sub-sahariana, unde ratele se mentin ridicate.
Pentru ca s-a simtit nevoia unei abordari mai aprofundate si continue, care sa duca rezultatele obtinute in cei 15 ani si mai departe, a aparut ideea continuarii Obiectivelor Mileniului si astfel au aparut SDG. Acestea sunt insa si mai comprehensive, de la opt cate erau in fosta agenda global,a acum au ajuns sa fie 17.
Bilantul celor 15 ani de MDG a fost unul pozitiv, cu realizari majore in multe din zonele lumii. A scazut saracia globala, mai multi copii decat oricand au inceput scoala, mortalitatea infantila a scazut dramatic, accesul la apa potabila a crescut foarte mult, investitiile in lupta contra malariei, SIDA si tuberculoza au salvat milioane de vieti.
Noile obiective globale, stabilitate prin “Agenda 2030” a ONU sunt:
- Eliminarea saraciei in toate formele ei;
- Eliminarea foametei, obtinerea securitatii alimentatiei si imbunatatirea nutritiei, precum si promovarea unei agriculturi sustenabile;
- Asigurarea unei vieti sanatoase si promovarea bunastarii pentru oamenii de toate varstele;
- Asigurarea unei educatii inclusive si de o calitate echitabila pentru a promova oportunitatile de invatare de-a lungul intregii vieti;
- Realizarea egalitatii intre sexe si imputernicirea femeilor;
- Asigurarea unui management sustenabil si disponibil al resurselor de apa si serviciilor sanitare;
- Asigurarea accesului la energie moderna, sustenabila si sigura pentru toti oamenii;
- Promovarea unei cresteri economice continue, inclusive, sustenabile si munca decenta pentru toti oamenii;
- Construirea unei infrastructuri flexibile, promovarea unei industrializari sustenabile si inclusive si a inovatiei;
- Reducerea inegalitatii in interiorul statelor, dar si intre acestea;
- Realizarea unor orase si asezari umane sigure si sustenabile;
- Asigurarea unor modele de consum si productie sustenabile;
- Actiune urgenta pentru a lupta impotriva incalzirii climatice si impactului acesteia;
- Conservarea si utilizarea sustenabila a ocenelor, marilor si resurselor marine pentru dezvolatarea sustenabila;
- Protejarea, restaurarea si promovarea sustenabila a ecosistemelor terestre, managerizarea padurilor, combaterea defrisarilor, intreruperea degradarii pamantului si pierderii biodiversitatii;
- Promovarea unor societati inclusive si pacifiste pentru dezvoltarea sustenabila, asigurarea accesului la justitie pentru toti si construirea unor institutii eficiente, responsabile si inclusive la toate nivelele;
- Intarirea masurilor de implementare si revitalizare a parteneriatului global pentru dezvoltare sustenabila.
Romania, la fel ca celelalte state membre ONU, trebuie sa implementeze cele 17 obiective in strategiile nationale pentru urmatorii 15 ani. Iar acum este si mai usor de pus in practica si de monitorizat actiunile la nivel guvernamental, pentru ca exista Global Compact Network Romania, reteaua nationala a UN Global Compact.
Reteaua locala militeaza pentru transpunerea Obiectivelor Globale la nivelul sectorului de afaceri din tara noastra si sprijina companiile – prin organizarea de sesiuni de instruire, intalniri si dezbateri sau instrumente create la nivelul UN Global Compact – sa inteleaga si sa foloseasca aceste obiective pentru a actiona, a dezvolta bune practici si oportunitati. Lansata in mai 2015, reteaua numara in prezent 26 de membri, de la cele mai importante companii multinationale prezente in Romania, la intreprinderi mici si mijlocii, asociatii profesionale si organizatii neguvernamentale.
“Asteptam alaturi de noi cat mai multe organizatii care isi doresc o Romanie mai buna, mai prospera si mai responsabila. Companiile cu un impact major in tara noastra au acum ocazia sa imbunatateasca cu adevarat conditiile de trai prin programe sustenabile pe termen lung si nu doar prin sponsorizari sau donatii ocazionale”, a spus Dragos Tuta, Director General UN Global Compact Romania.
Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila au fost negociate la nivelul Natiunilor Unite si inglobeaza comentarii si sugestii primite de la un numar foarte mare de companii semnatare ale Pactului Global (UN Global Compact), cea mai mare initiativa din lume privitoare la sustenabilitatea corporativa. Pentru a contribui la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabila, UN Global Compact solicita companiilor sa dea, inainte de orice, dovada de responsabilitate, pentru ca apoi sa identifice si sa valorifice oportunitatile de a rezolva provocari sociale prin afaceri inovatoare si colaborare.
In afara celor 17 obiective de dezvoltare sustenabila, exista alte 169 de tinte prin Agenda 2030, care ar trebui sa fie realizate in urmatorii 15 ani. Aceste obiective sunt indivizabile si se refera la cele trei dimensiuni ale dezvoltarii sustenabile: economica, sociala si mediu.
Un drum cu obstacole
Din pacate, desi obiectivele ONU reprezinta o suma de principii si angajamente generoase, sunt putine tari care le respecta sau le urmaresc in mod consecvent. Si aici va fi marea provocare pentru organizatia globala, sa urmeze aceasta agenda cu eficienta si cu o mana forte. Pentru ca exista state, membre ONU altfel, care sunt dictaturi sau state nedemocratice si care adera in mod abuziv la aceste obiective, fara a le urmari sau a le pune in practica. Un alt punct in discutia legata de indeplinirea obiectivelor este legata de finantarea lor, avand in vedere ca este nevoie de sume uriase pentru a pune in practica toate strategiile de implementare.
La Summitul pentru adoptarea “Agendei 2030” au sustinut discursuri presedintele SUA, Barack Obama, dar si liderii unor state precum China, Iran, Rusia si chiar Cuba. De asemenea, papa Francisc a adresat un mesaj liderilor de state si guverne prezenti la Adunarea Generala a ONU, inainte de deschiderea summitului pentru adoptarea “Agendei 2030”.
In discursul sau, Barack Obama a mentionat sustinerea obiectivelor de dezvoltare durabila pentru urmatorii 15 ani, a caror implementare va necesita eforturi din partea statelor, companiilor si scietatii civile in valoare de trilioane de dolari.
El le-a spus delegatilor prezenti ca 800 de milioane de barbati, femei si copii isi duc traiul cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi si ca miliarde de oameni risca sa moara din cauza bolilor care pot fi prevenite. Acesta a numit “atrocitate morala” faptul ca multi copii sunt la o muscatura de tantar distanta de moarte.
Obama a mai subliniat ca “interventiile militare ar fi putut fi evitate de-a lungul anilor” daca tarile ar fi investit mai mult timp, bani si efort in a-si ingriji oamenii.
Dezvoltarea este amenintata de razboi, a spus Obama, iar razboiul izbucneste frecvent din cauza proastei guvernari. Referindu-se la cea mai mare criza a refugiatilor la nivel global de la al Doilea Razboi Mondial, in contextul in care milioane de oameni fug de conflictul din Siria si din alte regiuni, el a spus ca tarile “care pot, trebuie sa depuna mai mult efort pentru a-i adaposti pe refugiati”, insa a adaugat ca aceste eforturi trebuie sa fie insotite de diplomatie.
Sustinatorii SDG apreciaza ca aceste noi obiective merg mai departe decat predecesoarele lor, abordand radacinile unor probleme ca saracia. Ele au o vocatie universala si nu privesc doar tarile in curs de dezvoltare.
Punerea in aplicare a acestor obiective urmeaza sa fie supervizata si evaluata de un ansamblu de indicatori, care urmeaza sa fie adoptati pana in martie 2016.
Leave a comment