Important

Un demers sustenabil pentru un viitor mai bun: dezvoltarea Lidl in Romania

lidl-programe-csr

PENTRU UN VIITOR MAI BUN

Dezvoltarea Lidl pe piata locala se bazeaza pe o viziune strategica pe termen lung, in care responsabilitatea fata de mediu, angajati si fata de comunitate reprezinta o prioritate. Toate proiectele demarate de companie se afla sub umbrela Pentru un viitor mai bun, care urmareste cinci piloni principali: resurse umane, sortimentatie si produse, logistica, societate si mediu.


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Compania cauta in permanenta solutii prin care sa creeze un viitor mai bun pentru comunitate, pentru angajati si pentru mediul inconjurator. De aceea, Lidl Romania investeste in constructii sustenabile, cu un impact redus asupra mediului. Prin urmare, noul sediu central din Bucuresti, centrul logistic din Lugoj si noile magazine se aliniaza trendului de dezvoltare durabila, incadrandu-se in standardele europene.

MAGAZINUL LIDL SITUAT PE SOSEAUA PANTELIMON, NR. 111A, BUCURESTI

Un prim exemplu in aceasta directie este magazinul pe care Lidl l-a inaugurat in octombrie 2016, avand o componenta inedita: un acoperis verde. Unitatea este situata intr-o zona urbana aglomerata, cu putine spatii verzi, unde vegetatia amplasata pe acoperis are rolul de a absorbi praful si dioxidul de carbon, in timp ce produce oxigen.

Vegetatia de pe acoperis ajuta si la filtrarea apei pluviale, prin multiplele straturi componente. Totodata, reduce in mod considerabil cantitatea de apa deversata in sistemele de canalizare in timpul verii, datorita plantelor si substratului din acoperisul cu vegetatie. Ulterior, apa retinuta se evapora direct in atmosfera.

Magazinul este un model datorita contributiei pe care o are acoperisul verde la protejarea mediului inconjurator, dar si prin tehnologiile avansate folosite in procesul de constructie. In plus, magazinul se remarca si printr-o structura unica, fiind construit pe doua etaje, pentru a oferi clientilor o experienta imbunatatita de cumparaturi. Formatul este benefic si pentru angajati, pentru ca le ofera acestora un mediu de lucru care sa raspunda si mai bine nevoilor lor – temperatura ambientala scazuta si un aer mai curat.

CEL MAI MODERN SI CEL MAI ECOLOGIC SEDIU REGIONAL LIDL

O alta constructie de referinta pentru demersurile retailerului spre sustenabilitate este cel de-al patrulea depozit Lidl din Romania. Inaugurat la Lugoj in noiembrie 2016, acesta asigura distributia produselor in aproximativ 45 de magazine din zona de sud-vest a tarii. Unul dintre factorii determinanti in alegerea terenului a fost proximitatea fata de autostrazile A1 si A6, care ajuta la optimizarea traseelor autovehiculelor de transport si, implicit, la reducerea impactului asupra mediului.

Pentru constructia acestui sediu regional au fost utilizate tehnologii moderne, ce depasesc standardele actuale de eficienta energetica, dar si materiale reciclate si reciclabile, cum ar fi betonul concasat, provenit din demolari. Dincolo de procesul de constructie, cladirea in sine se remarca prin reducerea amprentei de CO2 , a emisiilor si, implicit, a impactului asupra mediului inconjurator. In plus, consumul de energie este redus cu 50% prin reutilizarea caldurii generate de catre echipamentele din depozit, care folosesc agent frigorific ecologic. Caldura se recupereaza si se foloseste pentru sistemul de incalzire al cladirii.

Mai mult, pentru a minimiza pierderile de caldura, depozitul este prevazut cu un sistem de andocare DOBO in zona depozitarii legumelor si fructelor. Prin intermediul acestuia, zona de descarcare este ermetizata prin perne de aer si nu permite transferul termic atunci cand marfa este descarcata, pentru a se asigura in permanenta temperatura optima.

Demersurile companiei spre sustenabilitate au in vedere si reciclarea, depozitul fiind prevazut cu o zona unde sunt adusi paletii goi din filialele Lidl, cartonul si plasticul, sortate pe categorii. Pe langa aceasta, in centrul logistic exista numeroase puncte de reciclare, unde angajatii sunt incurajati sa colecteze selectiv diverse tipuri de deseuri.

Cel de-al patrulea depozit logistic Lidl a dus la crearea a aproximativ 200 de locuri de munca si atrage noi oportunitati pentru dezvoltarea comerciala a serviciilor adiacente oferite in zona.

Succesul Lidl se datoreaza in cea mai mare parte implicarii si dedicarii de care dau dovada angajatii, indiferent de departament sau de domeniu. Lidl crede cu tarie ca oamenii sunt cea mai valoroasa resursa, asa ca, din dorinta de a le oferi angajatilor beneficii si in afara orelor de munca, compania a construit un teren de fotbal in imediata vecinatate a depozitului. Mai mult, soferii care opereaza TIR- urile de transport beneficiaza de facilitati speciale in intervalul de predare-primire a produselor. Acestia se bucura de un spatiu dedicat, unde au la dispozitie un automat de sandvisuri si unul de cafea.

CEL MAI VERDE MAGAZIN DIN PORTOFOLIUL LIDL

Cel mai recent exemplu al demersului spre un viitor mai bun este magazinul inaugurat in noiembrie 2016 in zona Aviatiei din Bucuresti, pe strada Cpt. Av. Alexandru Serbanescu, Nr. 58A. Acesta este construit conform celor mai noi standarde de sustenabilitate si eficienta energetica, in colaborare cu Skanska Romania. In cadrul procesului de executie, au fost folosite solutii si tehnologii moderne, iar masurarea performantelor proiectului s-a facut conform BREEAM, sistemul britanic de evaluare a cladirilor sustenabile.

Compania sustine initiativele de protejare a mediului si incurajeaza folosirea mijloacelor de transport cu emisii scazute de CO2 . In acest context, prima unitate din zona Aviatiei este echipata cu cinci statii de incarcare pentru automobile electrice, dintre care una cu doua posturi de alimentare. In plus, in parcarea magazinului, exista si o parcare acoperita pentru biciclete.

Minimizarea impactului asupra mediului a fost un obiectiv setat inca din faza de proiectare a magazinului. Pe langa materiale reciclate, in cadrul procesului de executie s-au folosit beton certificat BES 6001 – un standard privind aprovizionarea cu produse de constructii din surse responsabile, vopsea cu emisii scazute de compusi organici volatili si lemn certificat FSC, care atesta faptul ca acesta provine din paduri a caror exploatare respecta valorile sociale, economice si de mediu specifice dezvoltarii durabile. Si in procesul de functionare a magazinului s-au implementat solutii eficiente energetic – de exemplu, vitrinele frigorifice utilizeaza un refrigerant natural, propanul.

Mai mult, in cadrul noului magazin, se utilizeaza energie regenerabila, acoperisul fiind prevazut cu 500 de panouri fotovoltaice.Tot in vederea economisirii de energie, unitatea este dotata cu luminatoare ce permit patrunderea luminii naturale, precum si cu un sistem de iluminat cu LED, prevazut cu senzor de prezenta.


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*