Noutati

Aferim, cetateni!

Vocea sectorului privat trebuie sa se auda mai tare si mai raspicat. Pentru ca doar asa vom evolua toti, daca se vor auzi mai multe voci.

Exista o vorba la chinezi: “Am trait vremuri interesante. Dar sa te fereasca Dumnezeu sa traiesti vremuri interesante”. Cam asa s-ar traduce evenimentele interne si externe din aceste zile.

Situatia interna a Romaniei este calamitata de un premier “fugit” la turci (pardon, plecat la operatie, in acelasi moment in care problemele sale cu legea ii ameninta pozitia); exista un blocaj la nivelul administratiei centrale si locale, din cauza anchetelor penale (cel putin asa sustin cei care ne conduc, de parca, daca esti cinstit si urmezi legile, ar trebui sa iti fie frica de ceva!); in Parlament e degringolada (nominalizarea pentru sefia SIE a dinamitat coalitia de la guvernare).

Nici la nivel extern, nu stam mai bine: se intrevede un GREXIT, daca negocierile nu ajung rapid la o concluzie favorabila; spectrul Rusiei ameninta aceasta parte de lume; iar Statul Islamic distruge mostenirea culturala a umanitatii in Siria. Cred ca sunteti de acord cu mine ca mai bine traiam alt fel de vremuri si nu unele atat de interesante.

Revenind la situatia interna, colac peste pupaza, Departamentul de Stat al SUA a facut public raportul sau anual despre drepturile omului pe 2014 pentru fiecare tara din lume. Evident, cum era de asteptat, Romania este criticata pentru numeroasele derapaje de la valorile general acceptate in ceea ce priveste democratia si statul de drept. Citit cu atentie, raportul este o oglinda a ceea ce se intampla in acest moment in tara. Una dintre concluzii este legata de coruptia institutionala, larg raspandita si care afecteaza toate structurile societatii. Raportul contine, de asemenea, mentionari legate de abuzuri ale politiei si jandarmeriei, de violenta domestica, de drepturile copiilor, ale angajatilor, mentiuni legate de persoanele cu dizabilitati, starea presei etc.

Daca ati fi un investitor major din aceasta lume si ati dori sa va indreptati atentia spre Romania, o tara care poate oferi intr-adevar oportunitati economice reale, si ati vedea acest raport, ati cam incepe sa va indoiti de utilitatea investitiei, nu-i asa? O tara cu o coruptie larg raspandita, un guvern inconsecvent in respectarea deciziilor, o legislatie care se schimba frecvent – hmm, parca nu ati mai vrea sa descindeti aici.

In acelasi timp, ma intreb cum reuseste mediul de afaceri de la noi sa ramana cumva imun la toate aceste obstacole si sa mearga pe drumul sau inainte. Ceea ce este admirabil, caci altfel, am fi fost de mult in situatia Greciei. Si poate ca va intrebati: bine, bine, dar ce legatura au toate acestea cu CSR-ul?

Esenta CSR-ului este responsabilitatea. Despre asta vorbim tot timpul, despre responsabilitatea sociala a fiecaruia fata de societatea in care traieste. Si prin extrapolare, ne referim aici si la cetatenii corporativi, companiile. Cum PIB-ul Romaniei provine in mare parte din sectorul privat, in proportie de 75%, atunci intelegem de ce trebuie sa dam importanta cuvenita acestei clase de cetateni. Care, de altfel, fac CSR acolo unde isi duc activitatea. E drept, unele mai mult, altele mai putin, unele mai bine, altele mai prost. Unele deloc.

Din acest motiv, cred cu tarie ca este nevoie de o pozitie mult mai ferma a sectorului privat legat de tot ceea ce se intampla in Romania. Mediul economic nu este separat de viata politica sau cea sociala, se intrepatrund si chiar foarte mult. Ori intr-un stat in care coruptia este institutionalizata in mare parte, iar guvernul este incapabil de decizii responsabile pentru cetatenii sai, este nevoie de o implicare mai mare a sectorului privat in viata publica.

Societatea civila singura nu poate face fata, presa (cat din ea mai este independenta sau lipsita de implicatii politice) nu are toata parghiile necesare, insa actorii privati, cei care duc de fapt Romania in spate si inainte, au responsabilitatea sa atraga atentia mediului politic ca nu asa se joaca jocul asta. Daca CSR-ul are reguli clare, PSR-ul de care vorbeam saptamana trecuta nu se poate face fara implicarea totala a cetatenilor din aceasta tara. A tuturor cetatenilor, indiferent ca vorbim de cetateni, persoane private sau companii.

Altfel, o sa ne plangem unii altora pe la colturi, de cat de greu ne e, si cum ne pun astia bete in roate si cum ne cer spagi si cum nu se intampla nimic in tara asta! Pai nici nu o sa se intample daca implicarea nu este totala si responsabila din partea tuturor. Vocea sectorului privat trebuie sa se auda mai tare si mai raspicat. Pentru ca doar asa vom evolua toti, si vom avea cu adevarat un mediu economic responsabil si sutenabil, daca se vor auzi mai multe voci. Cred ca este nevoie ca responsabilitatea sa se manifeste pe toate palierele ei si sa reusim sa scapam, la un moment dat, de metehnele ultimilor 25 de ani. Haideti sa nu le mai toleram actiunile si sa vorbim raspicat despre ceea ce fac prost! Si sa ii laudam atunci cand fac ceva bine!

Pentru ca pana la urma, politicienii vor trebui sa asculte de vocea sectorului privat. Daca actorii economici nu mai exista, nu mai investesc aici sau isi muta afacerile in alte parti, Romania pierde toate oportunitatile si ajungem la Romexit mai repede decat ne-am astepta.

credit foto: © A_poselenov | Dreamstime.comLack Of Democracy. No Right To Voice Photo

About Alexandru Ardelean (149 Articles)
Alexandru Ardelean este, de la 1 martie 2015, Redactor Sef al The CSR Report si Managing Director al diviziei de publishing a The CSR Agency - agentie de consultanta in management specializata in CSR (Responsabilitate Sociala Corporativa). Inainte de a se alatura echipei The CSR Report, Alexandru a fost senior editor la Biz pentru 8 ani. Lucreaza in presa de peste 12 ani si este pasionat de aceasta meserie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*