Cine e bine sa conduca locomotiva economica a Romaniei?
Claudiu mi-a adus astazi in atentie un studiu pe care il intuiam cu totii de mult, dar care ne da acum mai multa claritate strategica.
Multinationalele sunt locomotiva economica a Romaniei
Dar … ne putem astepta ca locomotiva asta sa aleaga si drumul greu, drumul sustenabil pentru tara?
Pe termen lung DA, pe termen scurt insa cred ca o sa aleaga mereu garile mai apropiate.
Asta, paradoxal, ingreuneaza drumul Romaniei pentru ca ceea ce e aproape pentru cel care a venit sa faca business aici (profit / bani pe romaneste) nu este cel mai aproape pentru roman.
Progresul vine acum clar de la acesti mecanici de locomotiva care merita tot respectul nostru. Trebuie insa sa ne conducem singuri trenurile daca vrem sa ajungem mai repede si mai placut la destinatie.
E normal sa le cerem unor “straini” sa schimbe tara asa cum ne dorim noi?
Trebuie sa tinem cont ca ei au venit in Romania pentru a castiga mai multi bani si ca daca ar face acest bine l-ar face in castigul nostru pe termen lung si in detrimentul lor pe termen scurt?
DA e normal sa le cerem. Depinde insa de interesul lor declarat daca e indreptatit sa fim nemultumiti de un raspuns negativ.
Cei care declara transparent ca obiectivul este profitul pe termen scurt nu au de ce sa se simta cu musca pe caciula. Sinceritatea ii salveaza. In acest caz noi trebuie sa le cerem sa respecte legile tarii, sa nu creeze dezechilibre prin impactul actvitatii lor si sa ramana sinceri. Hai sa fim sinceri – e o forma corecta de responsabilitate.
Cine se bate cu pumnii in piept ca a venit aici pentru profit pe termen lung e normal insa sa fie foarte atent cum conduce locomotiva.
Nu poti obtine profit pe termen lung intr-o comunitate care nu prospera (de obicei intr-un ritm mai accelerat decat al tau).
Prin urmare trebuie sa investesti si sa te asiguri ca societatea asta se dezvolta si ca nu alegi gara cea mai apropiata:
- doar de dragul fortei de munca ieftina pentru descarcarea marfii;
- pentru ca “o atentie la paznic” te ajuta sa treci prin gara fara sa opresti;
- deoarece niciun localnic nu se revolta in gara asta cand ii trepideaze casa de la trecerea trenului ….
Aici rolul nostru cetatenesc si guvernamental creste pentru ca trebuie sa fim cu ochii in patru.
Vestea buna e insa ca pe termen scurt societatea poate prospera prin “investitii” minime care tin mai mult de respectarea regulilor decat de bugete realocate. Spre exemplu: sa nu se mai dea mita, sa nu se mai angajeze “la gri”, sa nu incercam sa fentam regulile de mediu, sa nu profitam de o oportunitate financiara care stim clar ca ii va afecta negativ pe altii mai tarziu.
Si toate acestea pentru ca nu avem ACUM incredere in alt mecanic de locomotiva.
Va propun insa sa acordam atentie antreprenorilor locali care nu au ales garile dupa interese economice pe termen scurt, ci bat caile ferate pentru a le arata copiilor frumusetile acestei tari. Au mandate pe termen lung, au copii si parinti care locuiesc si vor locui aici, au sentimentele la ei atunci cand iau decizii. Tot ce trebuie sa facem e sa le explicam contextul si sa le aratam de ce e important sa nu se arunce gunoaie din trenul lor in curtea parintilor carora le-au facut cu mana la plecarea din gara.
Photo credits: Loco Steve
Leave a comment