Important

„Mai mult ca oricand, lumea se afla in fata unor provocari care cer solutii globale.”

Conflicte care nu inceteaza de mai mult timp, flagelul terorismului, catastrofe naturale, saracia, excluziunea sociala, populatii deplasate – sunt tot atatea provocari pe care trebuie sa le abordam in mod durabil, printr-o tratare globala. Evolutiile din estul si sudul Europei, din ultimii doi ani, au evidentiat provocari complexe in materie de securitate in vecinatatea Romaniei. Acestea genereaza regrese in ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare durabila.

Dacian Ciolos, Fost Premier al Romaniei.


Articolul face parte din al II-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Conflictele inghetate din jurul Marii Negre raman o amenintare permanenta si grava la adresa stabilitatii din regiune si din afara sa. Aceste conflicte pun in asteptare perspectiva prosperitatii si a respectarii principiilor si normelor dreptului international. Suntem profund ingrijorati de utilizarea de tactici de lupta hibride si de anexarea ilegala a teritoriilor. Instabilitatea in crestere din Orientul Mijlociu, cu epicentrul in Siria, este o sursa majora de proliferare a terorismului, a migratiei masive, a riscurilor de instabilitate nu numai pentru regiune, ci pentru intreaga lume. Aceasta instabilitate trebuie sa fie abordata cu determinare. Trebuie sa incurajam procesul de reconciliere in tarile afectate de instabilitate, prin crearea de politici care vizeaza promovarea unor punti intre comunitati si pentru a asigura incluziune si reprezentare corespunzatoare.

Lumea noastra este impinsa din ce in ce mai mult sa caute solutii inclusive. Nu exista pace, nici securitate fara dezvoltare. Obiectivele Dezvoltarii Durabile ne ofera o noua sansa tuturor si reprezinta “un impuls universal pentru transformarea lumii”. Aceste obiective stabilesc un program de actiune ambitios pentru urmatorii ani, in vederea eradicarii saraciei extreme, a luptei pentru pace si securitate, a luptei impotriva inegalitatii si injustitiei si pentru apararea planetei.

Avem nevoie de mai multa integrare la nivelul diferitelor strategii privind schimbarile climatice, dezvoltarea, ajutorul umanitar, eradicarea foametei, cresterea economica si edificarea pacii.

Orientarea pe care o dam politicilor noastre – sociale, industriale, agricole – influenteaza intr-un fel sau altul dezvoltarea durabila. Experienta trecutului ne arata ca abordarile sectoriale, rupte unele de altele, creeaza mai multe probleme decat rezolva.

Dezvoltarea nu poate fi durabila daca nu este inclusiva, atat in continutul sau, cat si in modul de punere in practica. Pentru acest motiv noi am investit mult in acest an in instrumente de guvernare deschisa, implicand societatea civila si mediul de afaceri.

In Romania, am lansat procesul de transpunere pe plan national a obiectivelor dezvoltarii durabile. Ne concentram in primul rand pe luarea in considerare a schimbarilor mediului inconjurator si climatice in politicile sectoriale. Noi dorim sa asiguram tranzitia catre o economie verde si circulara, acordand o atentie deosebita bunei gestiuni a capitalului natural si a zonelor protejate, care acopera 25% din teritoriul nostru. Implementarea obiectivelor de dezvoltare durabila si tranzitia catre o economie verde constituie, din punctul nostru de vedere, singurul mijloc pentru asigurarea unei vieti durabile, inclusive si decente pentru cetateni.

Consideram ca o abordare transversala a politicilor energetice, agricole, de mediu inconjurator si de climat este esentiala pentru a se atinge Obiectivele Dezvoltarii Durabile. De exemplu, in domeniile locuintelor si al eficacitatii energetice, am adoptat recent un program care privilegiaza tehnologiile si materialele “verzi” (Casa verde).

In acest an, in Romania am adoptat de asemenea un pachet national anti-saracie, inclusiv masuri specifice pentru a combate excluziunea sociala si masuri de sprijin pentru copiii din mediile defavorizate.

Nota: Extras din alocutiunea nationala sustinuta de premierul Dacian Ciolos in plenul Adunarii Generale a ONU (21.09.2016).


Articolul face parte din al II-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*