Important

Matematica si stiinta dreptului

Un proiect CSR in care isi dau mana stiintele exacte si stiintele juridice.


Acest articol face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


In octombrie 2012, Tuca Zbarcea & Asociatii a pus bazele unui parteneriat unic in Romania cu Societatea de Stiinte Matematice, avand drept scop incurajarea si sustinerea performantelor noii generatii in domeniul stiintelor matematicii. Firma de avocatura a oferit sprijin financiar si servicii de asistenta juridica pro bono Societatii de Stiinte Matematice, una dintre cele mai vechi organizatii profesionale din tara noastra si una din cele mai vechi societati de matematica din Europa, cu peste 3.000 de membri si cu recunoastere nationala si internationala, pe baza unor parteneriate cu autoritati centrale si locale (MEN, universitati, inspectorate, scoli), companii private, respectiv cu organizatii similare din Europa (EMS, MASSEE) sau SUA (AMS). Scopurile Societatii sunt promovarea si raspandirea cunostintelor matematice, indrumarea si sprijinirea cercetarilor originale, dar si cultivarea interesului pentru matematica. In 2015, „Gazeta Matematica” a aniversat 120 de ani de aparitie neintrerupta. Fondata in 1895, este una dintre cele mai vechi reviste dedicate educatiei matematice pentru elevii din scolile primare, gimnaziale si din licee.

Radu Gologan, Presedinte al Societatii de Stiinte Matematice din Romania, spune ca un parteneriat de acest tip, cu o firma de avocatura, este o premiera absoluta in Romania, si aduce in discutie faptul ca folosul acestei initiative are potential sa depaseasca intentia sa initiala: „Putem spune, fara sa exageram, ca intre rationamentul juridic si cel matematic exista puncte comune: ambele se bazeaza pe afirmatii considerate date – legi in drept, axiome in matematica; pentru practicarea ambelor meserii e nevoie de pregatire intensa si de exercitiu, iar necunoasterea exacta a termenilor duce, in cele doua domenii, la confuzii periculoase. Speram ca acest parteneriat sa apropie tinerii talentati matematic si de stiintele juridice, unde gandirea corecta de care vorbeam este esentiala”.

„Legatura directa dintre avocatura si matematica este evidenta: dreptul e o stiinta, e matematica stiintelor sociale, dreptul e echivalent cu rigoarea si cu spiritul cartezian, e fratele geaman al logicii. Indiferent de drumul pe care-l vor urma in viata profesionala, e important ca noile generatii sa-si formeze o gandire structurata si sa caute in orice moment sa se autodepaseasca”, sustine Florentin Tuca, Managing Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Implicarea Tuca Zbarcea & Asociatii in sustinerea Societatii de Stiinte Matematice si in publicarea sistematica a celei mai indragite reviste pentru pasionatii de stiinte exacte are un aport esential la dezvoltarea invatamantului matematic si a scolii matematice romanesti, precum si a performantei autentic romanesti. Parteneriatul este considerat de reprezentantii casei de avocatura ca fiind unul firesc, legaturile dintre stiintele matematice si cele juridice fiind evidente. De asemenea, valorile Societatii de Stiinte Matematice – onestitatea, competenta, excelenta, traditia, continuitatea – sunt in deplina concordanta cu cele ale Tuca Zbarcea & Asociatii si trebuie sa reprezinte trasaturile oricarui practician in drept.

Obiectivele Tuca Zbarcea & Asociatii legate de acest proiect vizeaza recompensarea rezultatelor olimpicilor la matematica si meritelor profesorilor pregatitori prin cresterea fondului de premiere al Societatii de Stiinte Matematice. Reprezentantii firmei de avocatura marturisesc ca popularizarea punctelor comune intre stiintele matematice si stiintele juridice contribuie implicit si la promovarea profesiei de avocat in randul tinerei generatii. Totodata, casa de avocatura spera ca parteneriatul cu Societatea de Stiinte Matematice sa pozitioneze Tuca Zbarcea & Asociatii ca firma care sprijina valorile autentic romanesti si procesul educational din Romania.

Contributia Tuca Zbarcea & Asociatii se ridica la mai multe zeci de mii de euro, iar reprezentantii societatii de avocati sustin ca nu se vor limita la atat. In baza parteneriatului existent, Tuca Zbarcea & Asociatii contribuie la organizarea si la pregatirea loturilor de elevi, la premierea castigatorilor, precum si la reprezentarea delegatiilor Romaniei la concursurile de profil, cum ar fi: Olimpiada Nationala de Matematica, Concursul anual Gazeta Matematica si ViitoriOlimpici.ro (tabara), Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori, Olimpiada Internationala de Matematica etc. Serviciile de asistenta pro bono au vizat in principal aspecte de proprietate intelectuala si protectia datelor cu caracter personal.

Principalii coordonatori ai parteneriatului cu Societatea de Stiinte Matematice din partea Tuca Zbarcea & Asociatii sunt Florentin Tuca (Managing Partner), Gabriel Zbarcea (Managing Partner) si Sorin Vladescu (Partner).


Acest articol face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*