Noutati

Obiectivele de Dezvoltare Durabila, puse la treaba

Obiectivele de Dezvoltare Durabila UN Global Compact

Adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila (Sustainable Development Goals – SDG) si a Acordului privind schimbarile climatice, semnat in decembrie la Paris, au inaugurat o noua era pentru afaceri. Conventiile cu adevarat istorice de anul trecut pregatesc o cale clara si o viziune pentru un viitor viabil si au primit un sprijin fara precedent din partea guvernelor, mediului de afaceri, societatii civile si a cetatenilor, deopotriva. Lise Kingo – Director Executiv Un Global Compact


Acest editorial face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


A venit acum timpul pentru a transforma aceste cadre de lucru intr-o miscare globala pentru afaceri mai responsabile si mai durabile. In aceasta privinta, sectorul privat joaca un rol unic si vital in traducerea SDG-urilor in noi piete, servicii si produse, toate durabile.

Cele mai vizionare companii vor fi cele care vor gasi investitiile si inovatiile necesare pentru a indeplini obiectivele globale ambitioase, precum cele din domeniul sanatatii, educatiei sau mediului inconjurator. Companiile de maine recunosc ca gasirea unor solutii la aceste provocari deschide noi piete si creeaza noi oportunitati.

Sarcina pe care o avem in fata este grandioasa. Privind inapoi spre 2015, acesta a fost un alt an cu mega provocari care au pus presiune asupra societatilor noastre. Saracia, schimbarile climatice, coruptia si inegalitatea sociala sunt problemele de baza, ale caror rezultate le vedem in nivelul inacceptabil de violenta si de conflicte, precum si in cel mai mare numar de refugiati de la Al Doilea Razboi mondial incoace.Acestea sunt provocarile pe care obiectivele de dezvoltare durabila urmaresc sa le solutioneze.

Pactul Global al ONU (UN Global Compact) este gata sa devina varful de lance al angajamentului mediului de afaceri in aceasta miscare globala de dezvoltare durabila. Invitam toate companiile sa puna in practica SDG-urile, prin traducerea acestora in oportunitati de afaceri concrete la nivel local, dar si peste tot in lume.

Afacerile de oriunde, inclusiv din Romania, joaca un rol-cheie in modelarea viitorului, iar participantii la UN Global Compact indica directia. SDG-urile ofera o noua directie importanta pentru misiunea fondatoare a UN Global Compact de a incuraja companiile sa faca afaceri cu responsabilitate – misiune bazata pe cele zece principii universale ale noastre – si sa ofere solutii la provocarile globale.

Prin activarea celor peste 13.000 de semnatari si prin cele 85 de filiale ale retelei noastre locale, vom mobiliza reteaua noastra globala prin actiune locala. Reteaua Global Compact Romania va fi absolut esentiala in a ajuta companiile locale sa dea forma acestei agende. Ca parte a Planului de actiune al Filialelor locale privind SDG-urile, filialele vor gazdui ateliere de lucru si conferinte locale, pentru a transpune obiectivele globale in activitatea comunitatii de afaceri locale. Reteaua va juca un rol important in cresterea gradului de constientizare in randul firmelor locale si in a cataliza actiune in sprijinul SDG- urilor.

Companiile din intreaga lume deja valorifica oportunitatile durabile. Ambitia noastra trebuie sa fie de a inspira si mai multa activitate. De aceea, am lansat, la nivel global, campania „Pionierii locali ai SDG-urilor” („Local SDG Pioneers”), pentru a identifica antreprenori si factori de schimbare din intreaga lume, care dau un exemplu ca afacerile pot fi o forta a binelui. Scopul nostru este de a sarbatori persoanele fizice si firmele din spatele sustenabilitatii de pe pietele locale care sa fie un exemplu de motivatie pentru altii, care sa faca mai mult de atat.

Cei mai inspirati Pionieri SDG vor fi recunoscuti la Summit-ul Global Compact Leaders, din 22-23 iunie, de la New York, care va fi un reper important pentru actiunea de inceput a afacerilor in ceea ce priveste noua agenda de dezvoltare durabila. La summit, companiile de toate dimensiunile si din intreaga lume vor arata modul in care isi inoveaza operatiunile si strategiile pentru a contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila.

Privind in perspectiva, noi toti trebuie sa punem in aplicare SDG-urile – pentru noi piete, pentru noi oportunitati si pentru un viitor mai durabil pentru toti. Impreuna putem realiza afaceri locale din obiectivele globale.


Acest editorial face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*