Important

Pregatiti-va sa raportati!

PREGATITI-VA-SA-RAPORTATI

Una dintre partile cele mai pline de satisfactii ale activitatii mele de coordonator Corporate & Stakeholder in cadrul GRI este participarea la conferintele de raportare, unde firmele se reunesc pentru a-si impartasi succesele si provocarile, pe masura ce incearca sa devina comisari mai buni ai pretioaselor resurse ale Pamantului. Asa ca am fost in verva, la inceputul lunii iunie, cand am avut privilegiul de a veni in Romania pentru prima data.

De Sandra Genee, Senior Corporate & Stakeholder Relations Coordinator in cadrul The Global Reporting Initiative (GRI).


Articolul face parte din al II-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


In timpul vizitei mele, am avut ocazia sa relationez direct cu practicienii in raportare de CSR si sustenabilitate si, desigur, sa iau contact direct cu membrii GOLD ai comunitatii noastre, care sprijina misiunea GRI si care ne-au oferit un feedback valoros cu privire la evolutiile pietei din Romania. De asemenea, am aflat despre nivelul raportarii de sustenabilitate in regiune, precum si despre provocarile si despre beneficiile raportarii in contextul din Romania. Dar subiectul principal, care este acum in mintea tuturor, a fost Directiva UE privind raportarea non-financiara. Directiva UE privind raportarea non-financiara intra in vigoare in 2017 si solicita tuturor marilor entitati de interes public din Europa, cu mai mult de 500 de angajati, sa-si dezvaluie politicile, principalele riscuri si rezultate legate de o serie de probleme de sustenabilitate, cum ar fi chestiunile legate de mediul inconjurator, de respectarea drepturilor omului, anticoruptia si diversitatea membrilor aflati la conducerea companiilor.

Limbajul directivei este larg si atotcuprinzator, fiind la latitudinea fiecarui stat-membru cum o va transpune in legislatia nationala. Am aflat ca, in Romania, sarcina de transpunere a directivei este in prezent impartita intre Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei, fiecare institutie concentrandu- se pe diferite categorii de companii. Dupa cum arata acum situatia, exista putina claritate in ceea ce priveste exact care tip de companii din Romania vor trebui sa raporteze in vederea indeplinirii conditiilor impuse de directiva. Unii dintre colegii mei care au participat au mers atat de departe incat si-au exprimat indoiala ca directiva va intra vreodata in vigoare, in timp ce altii s-au plans ca legea va intra in vigoare atat de repede, incat nu este suficient timp ca sa se pregateasca.

Oare aceasta inseamna ca filialele multinationalelor vor fi obligate sa-si consolideze deja aceste informatii in rapoartele globale? Va ramane pragul de 500 de angajati ca unitate de masura a dimensiunii companiilor obligate sa raporteze sau acesta ar putea fi redus, asa cum s-a intamplat in Suedia? Vor fi companiile de stat obligate sa raporteze? Am auzit multe intrebari, la care nu exista raspunsuri.

Asadar, daca va aflati la conducerea unei afaceri din Romania si nu sunteti sigur daca va trebui sa raportati in temeiul directivei UE, care va sunt optiunile? Prima optiune este de a astepta si de a vedea cum vor iesi lucrurile. Sa nu se faca niciun pas proactiv si sa se vada modul cum directiva va fi in cele din urma pusa in aplicare in legislatia romaneasca. Doar ca ar trebui sa incepi sa tatonezi modul cum va trebui in cele din urma sa masori, sa gestionezi si sa comunici impactul politicii de sustenabilitate, odata ce autoritatile notifica afacerea ca va trebui sa se supuna noilor obligatii. Dar oare acesta este un mod inteligent de a va conduce afacerea? Daca asteptati, atunci probabil ca va veti chinui sa stabiliti un proces de raportare si o infrastructura, ceea ce va fi mai costisitor, deoarece veti fi asteptat pana in ultimul minut. Si nu uitati, procesul de raportare dureaza, de obicei, un an intreg sau mai mult, inainte ca rezultatul final sa ia forma unui raport de sustenabilitate.

A doua optiune este cea a unei abordari proactive prin a incepe sa va pregatiti de acum sa prezentati un raport privind impactul asupra mediului inconjurator, privind impactul social si al guvernantei corporative, folosind cele mai utilizate standarde de raportare de sustenabilitate din lume, cele ale GRI. Raportarea care utilizeaza standardele internationale de raportare de sustenabilitate GRI (standardele GRI) va va da incredere ca puneti la punct un sistem de raportare, care este compatibil cu directiva UE, fiind in acelasi timp receptiv fata de toate partile interesate importante.

Nu priviti raportarea de durabilitate ca pe ceva ce trebuie sa faceti pentru ca va obliga Comisia Europeana; faceti acest lucru pentru ca va va imbunatati perspectivele de business.

Confuzia din jurul Directivei UE privind raportarea non-financiara este de inteles, dar numai din punctul de vedere al conformitatii. Dintr-o perspectiva mai larga, privind afacerea in intregul ei, directiva nu putea sa fie mai clara. Companiile cu mai mult de 500 de angajati, care sunt „societati de interes public”, vor avea obligatia sa prezinte un raport privind performanta lor de sustenabilitate, incepand cu anul 2017.

Prin urmare, sfatul meu pentru comunitatea de afaceri romaneasca este simplu: Nu priviti raportarea de durabilitate ca pe ceva ce trebuie sa faceti pentru ca va obliga Comisia Europeana; faceti acest lucru pentru ca va va imbunatati perspectivele de business. Directiva UE este noul standard in Europa, astfel incat, chiar daca afacerea dumnveavoasta nu intra sub incidenta acesteia, s-ar putea sa faceti parte din lantul de aprovizionare al unei afaceri care va raporta, iar acea afacere s-ar putea, la fel de bine, sa doreasca informatii privind sustenabilitatea afacerii voastre inainte sa va faca vreo achizitie.

Acesta a fost mesajul meu pentru participantii la conferinta, si, de asemenea, acestea sunt cuvintele de incurajare cu care doresc sa ramaneti: GRI este aici pentru a va ajuta sa incepeti calatoria spre raportare. Exista mult mai multa valoare pe care o puteti extrage din procesul de raportare de sustenabilitate decat din simpla conformare. Standardele GRI va ofera o platforma prin care sa stabiliti o legatura reala cu toate partile interesate cu privire la impactul pe care il aveti si sa abordati usor provocarile de sustenabilitate, ceea ce duce la transparenta informatiilor, la o mai buna luare a deciziilor si, in cele din urma, la mai multa incredere in propria afacere.


Articolul face parte din al II-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*