Noutati

Suparati-va pe mine! Nemultumirea naste progres. Procentual.

Lumea aia mica si chinuita, de oameni quasi-muritori de foame carora le dam si noi, din cand in cand, ocazia sa faca frumos pentru o finantare. Din care vor ramane tot quasi-muritori de foame pentru ca, la randul lor, le cerem sa dea firimiturile mai departe spre alti oameni, care sunt literalmente muritori de foame. Cei 8, poate 9 milioane.

Suntem slabi, foarte slabi. Atat de slabi incat nici nu stim cat de slabi suntem. Suntem, in Bucuresti, 100. Poate 200. In tara, inca vreo 100. Poate 200.

EI sunt, conform Bancii Mondiale, vreo 8, poate 9 milioane de astfel de oameni, doar in Romania. 41%. Cum 41% din cati? Nu stim, oricum este irelevant. Din biroul nostru de sticla, o jumatate de milion de oameni in plus sau in minus nu inseamna nimic. Dilema cu adevarat dificil de rezolvat este daca sa vorbesti despre “ei” in numere absolute sau in procente. (“hmm, cum arata mai cool in Prezi?”).

Noi ne intalnim, discutam, dam cu englezismul de perete sa vedem daca ramane lipit sau cade, inutil si asteptand urmatoarea zbatere, pe podea. Suntem importanti: am auzit de-o directiva, am citit un articol, poate l-am si share-uit. Scriem. Bem ceai cu gheata sau vin alb, degustam cafea, ne intalnim in HUB-uri, ne dam cu bicla si mergem la Electric Castle. Cu un pic de noroc si good timing, unora dintre noi cineva ne-a dat o linie bugetara ca sa astupe gura altcuiva, intr-un Board undeva… pe-afara…

Suntem on top of the world. Lumea aia mica si chinuita, de oameni quasi-muritori de foame carora le dam si noi, din cand in cand, ocazia sa faca frumos pentru o finantare. Din care vor ramane tot quasi-muritori de foame pentru ca, la randul lor, le cerem sa dea firimiturile mai departe spre alti oameni, care sunt literalmente muritori de foame. Cei 8, poate 9 milioane.

Cand vorbim despre noi si banii nostri (de fapt ai altcuiva, dar ce sentiment caldut!) folosim numai sume absolute; daca le-am exprima procentual ne-ar face de rusine. Aproape nici nu conteaza care e numitorul, sa speram ca nu face nimeni comparatii. Colegii nostri – aitisti, muncitori, functionari, “personal comercial” sau ce-or fi ei – ne stiu ca “fata aia de la birouri”. Suntem si baieti, da’ mai putini.

Pentru noi, ei – colegii nostri – sunt o masa amorfa, undeva in spate. Pentru ca noi privim strategic, in zare. Iar strategia e intotdeauna in zare si e solitara. Nu accepta colaborari, nici macar cu restul organizatiei. Sau poate organizatia nu si le doreste. Strategia e egoista, oculta si se dezvaluie numai connoisseur-ilor. Da, da, aia care au auzit de Directiva. Maria Sa, Directiva!

Intre timp, cei 100 de copii carora le-am dus eugeniile se imbolnavesc de TBC. Noi mai facem un training si ne mai acordam, reciproc, niste premii. Pentru ca in lumea noastra, cea mica si chinuita, conteaza. Noi suntem in ea, mai mici si mai chinuiti, sinceri, bine intentionati dar….autisti. In timpul asta planeta se invarte indiferenta, cu noi si cu RESTUL. Furnalul face bani, din care sa ne dea si noua, la anul, liniuta noastra. Bugetara.

“Hmm, la anul poate nu mai luam eugenii… Ce-ar fi sa la dam, mai bine, niste carti de colorat? Cu logo. Ssst, sa nu auda si altii, ca ne fura ideea!”

Si da, articolul nu este despre tine. Este despre altcineva. Intotdeauna. Adica, cu o probabilitate de 99,9975%, cat reprezinta ceilalti 399.


Raul PopRaul Pop este director de programe la Asociatia Ecoteca. Este un activist de mediu, de formare tehnica. Avand studii de economist, cu specializare in managementul operatiunilor, Raul a acumulat experienta profesionala atat in protectia medului cat si in optimizarea proceselor de business. In calitate de manager si consultant, el ajuta companiile si institutiile publice sa dea coerenta activitatii proprii in contextul tot mai complex al unei lumi in profunda schimbare. Solutiile oferite de el incorporeaza elemente de politici publice, strategie, optimizarea proceselor si instrumente de productivitate, intr-un limbaj accesibil si directii de actiune clare.


credit foto: © Bizoon | Dreamstime.comSmaller Progress Photo

2 Comments on Suparati-va pe mine! Nemultumirea naste progres. Procentual.

  1. Hello, the template is really awesome. Great article, helped me a lot! Thanks a lot for sharing this article with us.

  2. Great Post! i have read it fully. This is a very inspiring article for me. Thank you so much.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*