Important

Despre business, din viitor

Cand a revenit in Romania in urma cu zece ani, la conducerea OMV Petrom, Mariana Gheorghe spunea ca spera ca mandatul sau de CEO al celei mai mari companii locale sa insemne mai mult decat management si sa contribuie la schimbarea Romaniei. De anul trecut, Mariana Gheorghe a fost aleasa la conducerea retelei Global Compact Romania, cu un mandat de doi ani, retea al carei scop este sa contribuie la schimbarea in bine a Romaniei.

De Roxana Rosu


Acest articol face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


Ce inseamna pentru dumneavoastra lansarea Global Compact Romania?

Lansarea UN Global Compact Romania inseamna asezarea tarii noastre alaturi de statele cu o cultura istorica in principiile sustenabilitatii si a responsabilitatii sociale. Devine din ce in ce mai evident ca nu numai guvernele si societatea civila au o raspundere in ceea ce priveste dezvoltarea economica si sociala a unei tari sau a lumii. Acum, si companiile au un rol foarte important in crearea unei societati prospere si responsabile. Asadar, avem si o mare responsabilitate, alaturi de ceilalti membri fondatori ai UN Global Compact Romania, aceea de a contribui la integrarea si aplicarea acestor valori si principii la nivelul intregii societati din tara noastra.

Cum ati primit responsabilitatea conducerii Global Compact Network Romania si cum o vedeti acum?

In primul rand, a fost o mare onoare, pentru ca sunt atatea nume mari in comitetul de conducere al Global Compact Romania si in cadrul membrilor sai, incat oricine putea fi ales pentru aceasta functie. M-a atras intotdeauna integrarea valorilor responsabilitatii in gandirea de business si in politicile publice. Cred foarte mult ca, asa cum o companie se poate dezvolta pe termen lung tinand cont de aceste principii, la fel, o tara poate privi cu incredere spre viitor doar avand cetateni cu o mentalitate bazata pe responsabilitate si pe implicare. Cred ca noi, companiile, putem ajuta la aceasta schimbare si sper ca, alaturi de ceilalti membri ai Boardului, vom arata acest lucru in urmatorii ani.Asa ca sunt foarte mandra sa fiu la conducerea retelei locale, dar simt si o mare raspundere.

Cum credeti ca se va schimba mediul economic local o data cu lansarea Global Compact?

Multe dintre companiile din Romania aplica deja valorile UN Global Compact in activitatea lor de zi cu zi. Ba chiar au strategii de responsabilitate corporativa care depasesc granitele acestora. Ceea ce cred, insa, ca este important acum este o platforma comuna, de unde putem sa promovam aceste mesaje catre partenerii nostri, furnizori, clienti, angajati, autoritati sau catre oamenii din comunitati. In acest fel, mediul economic se va baza din ce in ce mai mult pe principiile responsabilitatii in domeniile economic, social si mediu inconjurator, iar impactul la nivelul societatii va creste considerabil. Contributia noastra la dezvoltarea pe termen lung a tarii va aduce mai multa stabilitate si credibilitate pentru mediul economic.

Vedeti deja schimbari in comportamentul companiilor care au luat contact cu principiile Global Compact?

Transparenta in raportare este esentiala pentru buna functionare a pietei, iar din 2017 raportarea non-financiara va deveni obligatorie la nivelul UE. Noi interactionam zilnic cu sute de furnizori care acum isi asuma un comportament mai responsabil fata de angajati, mediu si fata de comunitatile locale. Mai mult, in calitate de membri UNGC, suntem in contact permanent cu marii jucatori si avem acces la exemple internationale de buna practica. Este un exercitiu permanent de invatare, dar si de educare a noastra si a partenerilor nostri in spiritul responsabilitatii. Personal cred ca succesul economic pe termen lung al unei companii este dat tocmai de capacitatea acesteia de a-si maximiza rolul activ pe care il are in societate, pe langa acela de a fi performanta economic. Pe scurt, lumea pe care ne-o dorim poate fi construita de noi insine, in fiecare zi.

OMV Petrom si-a asumat deja cele zece principii, fiind unul dintre primii membri din romania ai retelei Global Compact. Ce aduce in plus pentru companie lansarea biroului local al Global Compact?

Suntem la inceput de drum in asumarea acestor principii, dar trebuie definita o platforma comuna la nivel de tara, concentrandu-ne asupra unor directii specifice si relevante pentru romani. Aderarea OMV Petrom la UNGC in 2013 a fost un pas firesc pentru o companie pionier si lider in domeniul responsabilitatii sociale in Romania. Pentru OMV Petrom, afilierea la UN Global Compact inseamna ca suntem permanent in contact cu cele mai bune practici in domeniu si ca putem avea un schimb de experienta cu marii jucatori din industria noastra si din alte industrii. Statutul de companie lider de piata ne provoaca sa fim un exemplu in domeniul responsabilitatii corporative. Consider ca progresele in acest domeniu trebuie sa fie rezultate ale efortului comun al tuturor companiilor mari, care pot seta un standard pe piata, dar pot si schimba mentalitati in randul publicului larg si al societatii.

Prin reteaua locala a UN Global Compact avem sansa sa formam o platforma de dialog, dar si de actiune concreta. Ne dorim ca impreuna sa fim cat mai inovativi in a motiva si in a influenta stakeholderii fiecarei companii, astfel incat sa cream efecte pe termen lung. Actiunile noastre vor avea un impact din ce in ce mai mare pe masura ce implicam nu numai mediul de business, dar si autoritatile si societatea civila intr-un demers ce poate fi un bun exemplu de colaborare intre sectorul privat si cel public.


Acest articol face parte din primul numar al revistei The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*