Akademia Kinderland Kaufland îi învață pe copii sănătatea prin nutriție
Kaufland a inaugurat AKADEMIA KINDERLAND pentru a se implica activ în diminuarea fenomenului de obezitate infantilă. Acest spațiu revoluționar reprezintă cel mai recent proiect de CSR al KAUFLAND ROMÂNIA, inițiat de Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B. AKADEMIA KINDERLAND este o școală mobilă, în care specialiștii îi ajută pe copiii între 4 și 14 ani să învețe cum să mănânce sănătos, prin educație nonformală. Accesul este gratuit, pe bază de programări la 0770.795.133 sau pe pagina de Facebook Akademia Kinderland.
Copiii, alături de părinți, educatori sau profesori, sunt invitați să învețe de la specialiști ce înseamnă alimentația sănătoasă și care este importanța ei. Și prin ce nu învață copiii mai bine, decât printr-o atmosferă ludică, alimentată de jocuri și demonstrații interactive. Mijloacele butaforice, digitale și senzoriale puse la dispoziție, conferă o imagine clară despre cum nutriția asigură funcționarea organismului, care sunt cele mai sănătoase combinații de alimente, importanța gustărilor sănătoase și a hranei vii în detrimentul celei conservate.
Cursurile urmăresc să obțină un impact social și de educație pentru viitorul noilor generații, să le îndrume în a deveni responsabile și a evita risipa alimentară. Printre jocuri ce îi vor ghida pe copii regăsim:
- DETECTIVUL DE ZAHĂR – cei mici pot identifica printr-un dispozitiv alimentele cu un conținut important de zahăr
- BALANȚA – copiii află cât cântărește în efort fizic o mâncare nesănătoasă;
- PIRAMIDA ALIMENTARĂ – ilustrează fizic nivelurile alimentației sănătoase;
- TUBURILE TRANSPARENTE – explică importanța fibrelor în alegerea dintre pâinea albă și cea neagră;
- K, SUPER EROUL NUTRIȚIEI SĂNĂTOASE – aplicație software prin care eroul îi va provoca să se ferească de produsele periculoase, fast-food și dulciuri în exces;
- FARFURIA IDEALĂ – prin intermediul aplicației software K, super eroul Akademiei Kinderland va împărtăși copiilor secrete legate de importanța micului dejun și îi va îndruma să realizeze farfuria ideală
- VASUL DE SÂNGE – oferă o acțiune reprezentativă pentru efectul nociv al alimentelor nesănătoase asupa pereților vasculari;
- CUBURILE POZNAȘE – le arată în ce fel este afectat creierul de consumul mare de zahăr;
,,Pentru Kaufland România, educația, sănătatea, cultura, societatea și protecția mediului reprezintă pilonii de dezvoltare comunitară, deoarece cuprind cele mai multe nevoi identificate în rândul beneficiarilor noștri. Urmărind acești piloni, răspundem proactiv nevoilor, dar ne concetrăm și pe proiecte care garantează nu numai prezentul, ci și viitorul. Un astfel de proiect este Akademia Kinderland. Rolul alimentației sănătoase în rândul copiilor este esențial pentru creșterea și dezvoltare armonioasă. De asemenea, este important ca cei mici să învețe prin joc, de la vârste fragede, să facă alegeri potrivite, care vor sta la baza formării adultului de mai târziu”, a afirmat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.
Pe parcursul a șase luni, AKADEMIA KINDERLAND va poposi în parcările mai multor magazine Kaufland, pentru a ajunge la cât mai mulți copii. Programul este de joi până sâmbătă, între orele 10 – 18, și duminică, între orele 11 – 17.
- Prima oprire, între 13 septembrie și 30 octombrie, este în parcarea Kaufland Barbu Văcărescu (Str. Barbu Văcărescu, nr. 120-144).
Urmează parcările:
- Kaufland Basarab, Șos, Orhideelor, nr. 46
- Kaufland Mihai Bravu, Str. Răcari, nr 5
- Kaufland Valea Cascadelor, str. Valea Cascadelor, nr. 3-5
- Kaufland Odăi, șos. Alexandriei, nr. 152
În România, 3 din 10 copii sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Peste 7 din 10 persoane născute între începutul anilor ’80 şi mijlocul anilor ’90 ar urma să devină obeze între vârstele de 35 şi 44 de ani, potrivit Cancer Research UK. Există o corelaţie evidentă între educaţie şi obezitate, în cadrul populaţiei cu educaţie scăzută ponderea persoanelor obeze fiind de 21%, iar în rândul celor cu studii superioare procentul acestora scade până la 12%.
,,Copilul obez de azi are risc ridicat de a deveni un adult obez cu probleme semnificative de sănătate, motiv pentru care este extrem de important să realizăm prevenția primară a obezității, prin adoptarea unui stil de viață sănătos încă de la vârste mici. Educându-i pe copii în acest sens, îi educăm pe părinți, de multe ori fiind nevoie să corectăm greșeli care se fac în alimentația celor mici din vina părinților. Felicit această inițiativă de a promova alimentația sănătoasă prin imagine, joc, culoare și multă imaginație și îmi doresc să continuăm și să extindem proiectul”, a declarat dr. Cătălina Niculescu, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Deşi Ministerul Educaţiei Naţionale a elaborat Programul “Educaţia pentru sănătate în şcoala românească”, adresat dezvoltării armonioase a copilului şi adolescentului, a stării lui de bine şi a unei calităţi a vieţii, în practică acesta nu este accesibil elevilor.
Educaţia pentru sănătate nu face parte din curriculum obligatoriu, având doar statut de materie opţională. Din estimările Ministerului Educaţiei, această materie ajunge la doar 6% din totalul elevilor din România, iar materialele care facilitează predarea acestei materii (programa şcolară, ghidurile didactice şi manualele) au fost elaborate la mijlocul anilor 2000 (2004) şi au nevoie de o aducere la zi.
Copiii care au parte de experiența KINDERLAND vor înțelege cu ușurință faptul că nutriția deficitară le afectează în mod direct sănătatea și aspectul fizic, responsabile pentru încrederea în sine și comportamentul în viață, rezultatele la învățătură și perspectiva găsirii unui loc de muncă la maturitate.
,,Informațiile dobândite la AKADEMIA KINDERLAND printr-o experiență inedită, cu jocuri și demonstrații interactive și amuzante, sunt mai ușor însușite de cei mici față de un îndemn bine intenționat, dar gol de conținut pentru un copil, cum este obișnuitul <<Nu e bine să mănânci dulciuri!>>. Educația, prin orice mijloace, reprezintă cheia pentru îmbunătățirea calității vieții fiecăruia dintre noi, iar PLAN B, ca ONG care a ales implicarea, acționează pentru creșterea responsabilității sociale și crede în business-ul sustenabil făcut de companii”, a declarat Raluca Costache, Development Manager PLAN B.
Totodată, în 2017, cu sprijinul financiar Kaufland, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul pilot “Alegeri sănătoase”, prin care 15.182 de copii şi tineri au participat la sesiuni interactive de informare pe tema educaţiei pentru sănătate implementate de voluntari, cadre didactice şi cadre medicale şcolare.
Leave a comment