Bani pentru comunitati
Finantarea este un obstacol pentru oricine, indiferent ca vorbim aici despre un antreprenor mic, despre o organizatie neguvernamentala sau chiar de o corporatie. Nevoia de finanatre este vitala, avand in vedere ca nu se poate face nici o perspectiva bugetara sau de investitii de orice fel fara existenta precisa si clara a surselor de bani, indiferent ca sunt vanzari de produse, incasari, credite bancare etc.
In cazul unor corporatii sau chair ale unor afaceri antreprenoriale mari este mai usor de obtinut bani, avand in vedere soliditatea afacerii, istoricul lor si apetenta pentru investitii si tinta a investitorilor.
In schimb in cazul unui ONG sau a unor afaceri foar mici este mai complicat. Afacerile mici abia reusesc sa isi duca existenta de la o luna la alta, daca nu au obiect de activitatea atractiv, avand in vedere povara financiara si fiscala, iar ONG-urile prezinta rar interes pentru investitii avand in vedere natura finala a proiectelor lor, care, in viziunea investitlor sau a unor finanatatori, nu aduc randamente de profit.
Sansa ONG-urilor sunt acel gen de finantatori care inteleg cu adevarat misiunea si scopul organizatilor si care vor sa faca intr-adevra ceva pentru comunitatile in care isis duc si ele existenta. Calea cea mai simpla este de a finanta diverse proiecte ale organizatiilor neguvernamentale. Iar aici exista tot felul de metode prin care sa fie alese cele mai bune proiecte, cele care au cel mai mare impact sau cele care servesc misiunii companiei finantatoare.
Un astfel de exemplu este programul de granturi Raiffeisen Comunitati 2015, care tocmai si-a desemnat castigatorii din acest an, zece proiecte comunitare care vor primi cate un grant de 10.000 de euro.
De altfel, programul bancii este unul dintre cele mai indelungate in acest sens, fiind mentionat la loc de cinste in raportul non-financiar al Raiffeisen pe care compania l-a publicat recent pentru 2014. Raportul Raiffeisen Bank de Responsabilitate Corporativa 2014 a prezentat implicarea in comunitate si impactul proiectelor sustinute de banca, iar programul de granturi Raiffeisen Comunitati este unul dintre acestea. Raiffeisen Bank investeste anual in comunitate aproximativ 2 milioane de euro, pe 5 directii strategice: educatie financiara, sport, arta si cultura, ecologie urbana si asistenta sociala. Alaturi de companie si angajatii bancii se implica in actiuni de voluntariat si colectarea de fonduri.
Este important de mentionat relatia dintre programe si raportare, avand in vedere ca in aceste programe sunt investiti bani, iar modul de urmarire a proiectelor si de evaluare a rezultatelor este important pentru justificarea investitiei. Raportarea non-financiara urmareste exact acest lucru si in plus, prezinta stakeholderilor modul in care s-au cheltuit banii si mai ales rezultatele acestor investitii.
Raiffeisen Comunitati 2015
Castigatorii programului de granturi Raiffeisen Comunitati 2015 sunt din Timisoara, Sibiu, Onesti, Galati si Bucuresti si sunt un spital, o institutie de invatamant si opt ONG-uri. Proiectele vizeaza mai multe domenii: servicii sociale si de sanatate (7) si ecologie urbana (3).
Programul de Granturi Raiffeisen Comunitati s-a desfasurat exclusiv pe platforma www.raiffeisencomunitati.ro in perioada 1 iulie – 11 septembrie 2015. Din 228 de intentii de inscriere a proiectelor, au fost finalizate 134. Dupa verificarea eligibilitatii lor, conform regulamentului, au intrat in cea de-a doua etapa 99 de proiecte din 36 de localitati, adica 74% din cele inscrise. In etapa finala, proiectele au fost supuse votului publicului si jurizarii voluntarilor Raiffeisen.
Timp de o luna, 65 de voluntari Raiffeisen au notat proiectele conform grilei de evaluare, care cuprinde 13 criterii si s-au strans 38.495 de voturi online. Castigatorii au fost desemnati in functie de notele finale obtinute, calculate ca medie intre nota juriului si nota corespunzatoare numarului de voturi pentru fiecare proiect (numarul maxim de voturi corespunzand notei 10).
Desi 41% din proiectele calificate in finala erau din Bucuresti, doar patru dintre ele se afla printre castigatori. Voturile au contat 50% in evaluarea proiectelor, iar comunitatile mai mici s-au mobilizat mai bine.
A contat prestigiul social al coordonatorilor de proiect, profesorii sau medicii reusind sa castige mai mult sprijin.
Cele zece proiecte castigatoare ale Programului de Granturi Raiffeisen Comunitati sunt:
Categoria servicii sociale si de sanatate
- Hidroterapia schimba vieti – Asociatia Scoala mamei Junior
- Pot sa zbor spre viitor – Asociatia de Sprijin pentru Parinti si Copiii cu Autism Galati
- Constructia bazei de date digitale pentru monitorizarea pacientilor cu cancer tiroidian, Biomat-Endo – Institutul National de Endocrinologie “C.I.Parhon”
- In pas de cal spre o viata mai buna – Asociatia Hors Emotion
- Alimentatia copiilor cu boli grave – Asociatia M.A.M.E.
- Centrul de terapii asistate de ecvine pentru copii cu dizabilitati psihosociale – Asociatia Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh.Preda Sibiu
- Mai Voios, mai Sanatos! Fundatia Inocenti – Filiala Bucuresti
Categoria ecologie urbana
- Parcul Moisilistilor – Colegiul National Grigore Moisil
- Foisorul “Piticilor” – Asociatia “Educatori creativi-copii inventivi”
- Liceenii pledeaza si pedaleaza ecologic – Asociatia de tineret Onestin
Mai multe detalii despre fiecare proiect, puteti gasi aici.
Programul de Granturi Raiffeisen Comunitati este primul program de finantare online a proiectelor de responsabilitate sociala de pe piata bancara din Romania. Scopul sau este sa sprijine organizatiile – eligibile in conformitate cu Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea – care doresc sa dezvolte si sa implementeze programe din domeniile educatie financiara, ecologie urbana, servicii sociale si de sanatate in beneficiul comunitatilor unde Raiffeisen Bank isi desfasoara activitatea. Programul se adreseaza proiectelor locale de dimensiuni mici si medii si a ajuns la cea de-a cincea editie. Bugetul pentru anul acesta este de 100.000 de euro.
Programul de Granturi Raiffeisen Comunitati in editiile anterioare arata astfel:
- peste 1.500 de proiecte inscrise;
- 79 proiecte castigatoare;
- Peste 15.000 de beneficiari directi;
- Peste 175.000 de voturi pentru proiectele finaliste.
Leave a comment