Noutati

Companiile de stat, pe jumatate transparente

Companiile de stat au preluat public mai putin de 50% din cei 20 de indicatori de transparenta propusi de Guvernul actual, rezultatul indicand ca practica o transparenta orientata sa raspunda mai degraba asteptarilor potentialilor investitori decat nevoilor publicului larg, beneficiar al serviciilor pe care acestea le presteaza.

Analiza demarata de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) porneste de la aplicarea prevederilor din Memorandumul privind Cresterea transparentei si standardizarea afisarii informatiilor de interes public si include toate cele 107 companii din subordinea/aflate in coordonarea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, al Ministerului Transporturilor si al Ministerului Energiei.

Metodologia de analiza presupune verificarea, la nivelul fiecarei entitati guvernamentale reprezentand executivul central si local, a 20 de indicatori (buget, drepturi salariale, plan de achizitii, executia contractelor de achizitie si continutul acestora, agenda conducerii, etc) – documente/seturi de informatii necesar a fi publicate, din oficiu, conform legii nr. 544/2001 si a Memorandumului aprobat de Guvern.

Cele mai serioase carente de transparenta au fost constatate la urmatoarele companii cu capital unic/majoritar de stat:

  • Societatea Nationala „Plafar” SA Bucuresti, din  subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri: doar 10% indicatori dupa care Guvernul masoara transparenta au fost respectati/publicati din oficiu.
  • Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane SNCFR SA, din subordinea Ministerului Transporturilor: nu are pagina de internet, in pofida bugetului consistent al Societatii;
  • Institutul de Cercetari Stiintifice si Proiectari Mine pe Lignit SA, din coordonarea Ministerului Energiei: 15% grad de conformare cu toti indicatorii de transparenta pe care ii urmarim;
  • Termoelectrica SA, aflata in coordonarea Ministerului Energiei: 20%.

De asemenea, lipsesc o serie de indicatori relevanti precum: centralizatorul contractelor de achizitii mai mari de 5000 euro in cazul Ministerului Energiei, rapoartele de implementare asupra Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii sau organigramele cu evidentierea numelor persoanelor avand functii de conducere la Ministerul Transporturilor. Cat despre companiile ministerelor listate la Bursa de Valori Bucuresti, transparenta lor este orientata mai degraba pe satisfacerea nevoilor unui public de specialitate mai mult decat celor ale cetatenilor, beneficiari ai serviciilor pe care le presteaza.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*