Noutati

Conducere noua la Global Compact

Din acest an, UN Global Compact va avea un nou director general. Secretarul General al Natiunilor Unite Ban Ki-moon a anuntat numirea lui Lise Kingo, in aceasta functie.

Global Compact este cea mai cunoscuta initiativa de sustenabilitate din lume si a fost lansata de Organizatia Natiunilor Unite acum 15 ani. Scopul ei principal este de conecta organizatiile si companiile, mediul economic, cu decidentii politici si sociali, dar si cu stakeholderi cheie, pentru a realiza obiectivele globale de dezvoltare durabila. In acelasi timp, este si o modalitate pentru companiile membre de a actiona in directia sustenabilitatii, mult mai activ, avand in vedere ca aderarea la program presupune si respectarea, cu sfintenie, ale celor 10 principii legate de drepturile omului, protectia angajatilor, mediu si anti-coruptie.

Toate politicile globale ale Global Compact sunt realizate la nivel local prin retelele locale. Ele au in plus misiunea de a conecta obiectivele globale la nevoile locale si de a crea o platforma de dialog, actiune si mai ales de bune practici.

Pana in acest an, Romania nu avea o retea locala, care sa puna in practica misiunea generala a Global Compact. Din 15 mai, insa, a fost lansata reteaua locala Global Compact Network Romania, care vine sa ajute mediul economic romanesc, dar si decidentii publici si alti stakeholderi cheie in identificarea tuturor nevoilor de sustenabilitate si modalitati de a le pune in practica. Despre lansarea retelei locale am scris aici.

In acest moment, eforturile retelei locale se indreapta spre atragerea de noi membri si pentru crearea de programe dedicate membrilor din Romania, pe baza celor 10 principii globale. Cei interesati pot accesa site-ul programului pentru informatii suplimentare. Iata si cateva argumente pentru aderarea la reteaua locala.

Beneficii ale aderarii la reteaua locala din Romania

Desi fiecare organizatie poate avea propriile motive pentru a dori sa se alature retelei locale UN Global Compact, pentru majoritatea companiilor printre beneficiile de a fi membru se afla faptul ca:

• Intalnirile semestriale ofera oportunitatea unui forum in care are loc un schimb de cunostinte, se creeaza conexiuni intr-un mediu neutru in care membrii pot interactiona cu diferite organizatii de varii dimensiuni, domeniu de activitate si industrie;

• Evenimentele de dezvoltare a relatiilor ofera o platforma prin care membrii activi sa poata adresa chestiuni legate de Global Compact unor publicuri provenite din domenii variate;

• Rapoartele de comunicare a progresului (COP) – Programul de indrumare si evaluare a partenerilor ofera membrilor feedback valoros asupra Rapoartelor de comunicare a progresului. Asistenta si mentoratul legate de COP pot fi de asemenea puse la dispozitia membrilor la cerere;

• Influentarea politicilor, reglementarilor si institutiilor: organisme guvernamentale si lideri in politici globale deseori consulta reteaua UN Global Compact in scopul de a culege feedback si consultanta din zona sectorului privat pentru dezvoltarea de noi politici principale.

• Website-ul retelei locale a UN Global Compact publica informatii privitoare la participarea si suportul membrilor la Global Compact (GC), servind de asemenea si drept resursa utila acestora.

• Forumul anual al retelei locale ofera companiilor romanesti de orice dimensiune oportunitatea de a intra in legatura cu organizatii lider din intreaga lume, precum si cu organismele care creaza politicile Global Compact;

• Indeplinirea obligatiilor de semnatar al Global Compact: sprijinind reteaua din Romania, membrii satisfac deja partial obligatiile catre Global Compact, de vreme ce reteaua actioneaza in numele membrilor sai pentru a atinge obiectivele programului global.

• Sunt organizate webinarii relevante pentru operatiunile Global Compact.

Schimbari la nivel inalt

Lise Kingo

Din acest an, UN Global Compact va avea un nou director general. Secretarul General al Natiunilor Unite Ban Ki-moon a anuntat numirea lui Lise Kingo, in aceasta functie. Ea va fi succesoarea lui Georg Kell, care se va retrage in cursul acestui an, dupa o cariera de 25 de ani in cadrul Natiunilor Unite.

Secretarul general si-a exprimat toata multumirea pentru serviciile actualului director executiv si mai ales pentru angajamentul sau de a intari cooperarea dintre sectorul privat si Natiunile Unite. Ban Ki-moon este recunoscator, in mod special, pentru modelul exemplar de management al lui Georg Kell in crearea si gestionarea UN Global Compact de la lansarea programului din anul 2000.

Lise Kingo, care va prelua functia la 1 septembrie 2015, va aduce un nou suflu organizatiei, alaturi de o intelegere extinsa a fenomenului sustenabilitatii si a leadershipului strategic, dar si a implementarii sustenabilitatii corporative prin construirea de parteneriate cu stakeholderi cheie.

Kingo a fost director de personal, vice-presedinte executiv si membru al echipei de management in cadrul organizatiei daneze Novo Nordisk (una dintre cele mai importante companii farmaceutice din lume) din 2002 pana in 2014. Ea a fost de asemenea vice-presedinte senior pentru relatiile cu stakeholderii intre 1999 – 2002 si director pentru probleme de mediu intre 1988 si 1999.

In prezent, Lise Kingo este Director adjunct al Fundatiei Daneze pentru Natura, membru al consiliilor de administratie ale organizatiilor Grieg Star Group si C3 Collaborating for Health si presedinte al Consiliului Danez pentru CSR.

credit foto: © Olivier26 | Dreamstime.comChange Photo

About Alexandru Ardelean (149 Articles)
Alexandru Ardelean este, de la 1 martie 2015, Redactor Sef al The CSR Report si Managing Director al diviziei de publishing a The CSR Agency - agentie de consultanta in management specializata in CSR (Responsabilitate Sociala Corporativa). Inainte de a se alatura echipei The CSR Report, Alexandru a fost senior editor la Biz pentru 8 ani. Lucreaza in presa de peste 12 ani si este pasionat de aceasta meserie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*