Important

„Deschide ochii” – campanie de conștientizare lansată de Coaliția pentru Sănătatea Femeii pentru combaterea cancerului feminin

Coaliţia pentru Sănătatea Femeii lansează o nouă campanie de conştientizare cu privire la cancerul feminin, derulată sub sloganul „Deschide ochii”.

În fiecare an, în România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, iar jumătate dintre acestea sunt sub vârsta de pensionare. În 2018, cancerul la sân a reprezentat peste 25% din numărul total de noi cazuri de cancer în rândul femeilor din România.

Această situaţie este determinată în mare parte de faptul că pacientele primesc diagnosticul tardiv, uneori chiar incomplet, atât din lipsa sprijinului autorităților, cât și din cauza gradului redus de informare cu privire la modalităţile de prevenţie primară si diagnosticare precoce.

Coaliția pentru Sănătatea Femeii susține compensarea în întregime a tuturor testelor moleculare și genetice,  elemente obligatorii pentru stabilirea unui diagnostic de precizie și prescrierea tratamentului cel mai potrivit și eficient, precum şi accesul pacientelor la cele mai moderne opţiuni terapeutice. Potrivit organizației „statul român ar da o şansă mai bună la viaţă pentru aproape 9.700 de femei diagnosticate anual cu cancer de sân dacă ar compensa în regim 100% gratuit toate testele moleculare şi genetice necesare diagnosticării acestei boli”. În acest caz, efortul bugetar ar fi de 1,51 mil. euro.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*