Important

Dreptul la aer curat

praf-de-romania---prafometru

Pentru a atrage atentia asupra problemei aerului din Romania, Greenpeace Romania a dezvoltat o serie de prafometre, dispozitive de monitorizare independenta a calitatii aerului.  Initiativa este prima din campania Greenpeace pentru sanatate si mediu “Praf de Romania“.

Dispozitivele pot detecta praful fin din aer (PM10 – pulberi in suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri) si transmit datele inregistrate catre site-ul greenpeace.ro.  40 de prafometre urmeaza sa fie distribuite in mai multe localitati din tara, printre care Bucuresti, Iasi, Brasov, Craiova, Hunedoara, Ploiesti, Sebes si Targu Jiu.

“Gasim necesara functionarea corecta a sistemului de monitorizare si informarea corecta a publicului, precum si transpunerea informatiilor cu privire la calitatea aerului in planuri de actiuni la nivelul autoritatilor locale si implementarea acestora. Desi poluarea aerului este o problema in general invizibila, consecintele pentru sanatatea si confortul nostru zilnic sunt grave. Agentia Europeana de Mediu a estimat ca doar in Romania aproximativ 28 000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului in 2013, iar costurile externe legate de sanatate, rezultate din poluarea aerului, se ridica anual la peste 10 miliarde EUR. Le cerem Ministerului Mediului, primariilor si consiliilor judetene sa ia masurile necesare ca cetatenii Romaniei sa respire un aer curat!”, declara Alin Tanase, coordonator campanii Greenpeace Romania.

Sursele majore de poluare a aerului in Romania sunt: arderea combustibililor fosili in sectorul energetic, procesele de productie (industria metalurgica, industria chimica etc.), transportul rutier, santierele de constructii, haldele si depozitele de deseuri si sistemele de incalzire individuale. Ministerul Mediului asigura monitorizarea calitatii aerului inconjurator prin cele 142 de statii distribuite pe toata suprafata Romaniei, iar informarea publicului in timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro. Cu toate acestea, din 142 de statii de monitorizare, doar 93 functioneaza.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*