Finantare pentru mediu
Mediul este unul dintre capitolele pentru care o companie trebuie sa raporteze, conform standardelor GRI sau Global Compact. In orice raport de CSR, exista si sectiunea mediu, pentru ca stakeholderii sa stie daca respectiva companie este un actor responsabil si in aceasta privinta.
MOL Romania are un program dedicat protectiei mediului pe care il desfasoara de 10 ani. Recent au lansat cea de-a zecea editie a acestui program, ”Spatii Verzi”, impreuna cu Fundatia pentru Parteneriat. Este o platforma de responsabilitate sociala, iar organizatiile neguvernamentale pot depune propuneri de proiecte legate de mediu. Compania va acorda in cadrul editiei 2015 a programului finantari in valoare de 150.000 euro pentru cele doua componente ale programului: Spatii Verzi Urbane si Arii Naturale protejate.
”In ultimii noua ani s-au alaturat eforturilor noastre peste 150.000 de voluntari, care ne impartasesc dorinta de a actiona astazi pentru a asigura un viitor verde in orase si arii naturale protejate. Cred ca aceste comunitati de voluntari reprezinta cel mai important rezultat al angajamentului nostru fata de mediul inconjurator”, a spus Kinga Daradics, Chairman & CEO MOL Romania.
Organizatiile neguvernamentale pot trimite propunerile de proiecte pana la data de 18 februarie 2015. Acestea vor fi evaluate de catre un juriu de specialitate. Castigatorii vor fi anuntati pana la sfarsitul lunii martie.
Suma maxima ce poate fi alocata unui proiect pentru reabilitarea sau crearea spatiilor verzi urbane este de 9.000 de lei. In cazul proiectelor pentru popularizarea ariilor protejate, nivelul maxim de finantare individuala este de 20.000 lei. Mai multe detalii despre program pot fi gasite pe site-ul www.spatiiverzi.org.ro, www.molromania.ro, respectiv www.repf.ro
“Parteneriatul dintre MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat este probabil unul dintre cele mai durabile de pe paleta CSR-ului din Romania. Am depasit zece ani de cooperare si mergem inainte cu aceasta colaborare fructuoasa concretizata in programul Spatii Verzi. Astfel programul nostru comun produce an de an beneficii atat la nivelul organizatilor noastre cat si la nivelul societatii”, a declarat Laszlo Potozky, directorul Fundatiei pentru Parteneriat.
Continuand traditia editiilor precedente, vor fi acordate finantari pentru urmatoarele tipuri de proiecte:
- crearea unor spatii verzi urbane sau reabilitarea acestora prin metode ecologice,
- educatie ecologica non-formala in randul tinerilor si a comunitatilor locale,
- organizarea taberelor Junior Ranger,
- activitati organizate cu ocazia Zilei Ariei Protejate sau a altor zile mondiale
- infiintarea sau amenajarea centrelor de vizitare a ariilor protejate,
- crearea si amenajarea unor poteci tematice in scop educational.
In cadrul programului Spatii Verzi este incurajata abordarea creativa a activitatilor din domeniul protectiei mediului in vederea implicarii comunitatilor locale. Cei interesati vor gasi manuale educative cu idei pentru realizarea activitatilor ecologice pe pagina web a programului si a Fundatiei pentru Parteneriat.
Premiile Spatii verzi 2014
Castigatorul premiului „Spatii Verzi” 2014 este Asociatia Centrul de Resurse Pentru Dezvoltare 2020 din Galati. Aceasta a creat un spatiu public urban cu caracter tematic, denumit “Gradina Senzoriala”, cu o suprafata de 750 mp in incinta Gradinii Botanice din Galati, care cuprinde mai multe arii functionale: o alee terapeutica, alei de acces, 5 gradini verticale cu plante aromatice, 5 alveole cu plante aromatice si un spatiu de relaxare. Totodata a fost realizat un program permanent de educatie ecologica, denumit „Terapia Naturii”, a carei metodologie are la baza utilizarea tuturor simturilor si promovarea unui comportament responsabil cu mediul. Valoarea premiului este echivalentul sumei acordate acestei organizatii la editia precedenta.
Castigatorul premiului „Arii Naturale Protejate” 2014 este Asociatia Drag de Hateg. Proiectul premiat, denumit „Casa Vulcanilor, punct de vizitare si educatie non-formala in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”, urmareste promovarea si popularizarea ariei protejate cu scopul de a ridica nivelul de acceptare a acestuia in randul comunitatilor locale prin intermediul implicarii ONG-urilor, scolilor si a comunitatilor locale. In cadrul proiectului, asociatia a realizat punctul de vizitare ”Casa Vulcanilor”, o constructie ecologica din lemn si cob, amenajat ca muzeu al vulcanilor si punct de educatie non-formala. Proiectul s-a remarcat prin coeziunea parteneriatului, prin numarul mare de voluntari implicati in activitati, precum si prin rezultatele obtinute. Valoarea acestui premiu este de 10.000 de lei.
Detalii despre program
In 2014 au fost acordate finantari in valoare totala de 641.798,83 lei pentru 49 de proiecte, in care s-au implicat mai mult de 17.000 de persoane. In cadrul componentei Spatii Verzi Urbane au fost infiintate sau reamenajate spatii verzi cu o suprafata totala de 28.029 mp unde au fost plantati peste 2.300 de arbori si arbusti, precum si 12.400 de rasaduri de flori. In cadrul componentei Arii Naturale Protejate s-au amenajat 5 poteci tematice, au fost organizate 12 tabere Junior Ranger, 13 expozitii in centrele de vizitare si 15 evenimente legate de “Ziua Ariei Naturale Protejate’’si „Ziua Biodiversitatii’’.
Pana in prezent, MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat au finantat „inverzirea” unei suprafete de aproximativ 400.000 mp si infrumusetarea a 229 spatii urbane prin plantarea a 121.000 de arbori, arbusti si flori. Mai mult de 150.000 participanti s-au implicat in activitatile Pamantului sau Ziua Biodiversitatii, derulate in cadrul editiilor anterioare a programului. Acestia formeaza o comunitate de marimea populatiei unui oras mare din Romania, cum ar fi Arad, Sibiu, Bacau sau Targu Mures. Prin sprijinul acordat, 147 de proiecte au contribuit la promovarea ariilor protejate din tara, prin diverse activitati: organizarea taberelor Junior Ranger, crearea centrelor de vizitare, infiintarea potecilor tematice, organizarea de expozitii, workshopuri si seminarii, reusind astfel implicarea eficienta a comunitatilor locale.
Leave a comment