Noutati

Gradinita devine invatamant cu caracter obligatoriu, etapizat, pana in 2030

Senatul a adoptat, in calitate de for decizional, o modificare a Legii nr.1/2011 privind educatia nationala, prin care invatamantul prescolar trebuie sa capete caracter obligatoriu, pana cel tarziu in 2030. 

Modificarea se refera la articolul 16 care, in noua forma, stipuleaza ca:

“(1) Invatamantul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai invatamantului prescolar, invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior.  Invatamantul liceal si grupa mare din invatamantul prescolar devin obligatorii pana cel mai tarziu in anul 2020, grupa mijlocie pana cel mai tarziu in anul 2023, iar grupa mica pana in anul 2030.

(2)  Frecventarea invatamantului obligatoriu poate inceta la forma cu frecventa la 18 ani.”

Astfel, pana in anul 2020, invatamantul general obligatoriu va cuprinde  ultimul an de gradinita (grupa mare), anul pregatitor (clasa 0), invatamantul primar (clasele I – IV), gimnaziul (clasele V-VIII)  si invatamantul liceal (clasele IX -XII), totalizand astfel 14 ani in sistemul educational.

Din 2023 devine obligatorie si grupa mijlocie de gradinita, urmand ca din 2030 intregul ciclu prescolar (grupele mica, mijlocie, mare) sa devina obligatoriu.

Modificarea, puternic sustinuta de ReadyNationRo, va permite cresterea calitatii intregului proces educational.

“Statutul invatamantului prescolar se va schimba fundamental si, de la o etapa relativ optionala, considerata cel mai adesea si din nefericire o forma de a asigura mai degraba ingrijirea copiilor, educatia prescolara capata astfel valoarea pe care o merita, importanta pe care o are in educatia viitorului adult”, a firmat Ioana Grindean, Director Executiv ReadyNationRo.

Introducerea obligativitatii invatamantului prescolar reprezinta un prim obiectiv indeplinit in cadrul demersului ReadyNationRo de crestere a investitiilor publice in educatia timpurie de calitate.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*