Noutati

Let’s Do It, Romania! organizează Ziua de Curăţenie Naţională pe 21 septembrie

Let’s Do It, Romania! revine cu o nouă zi de curăţenie naţională pe 21 septembrie şi va avea loc în 26 de judeţe din România.

Pe 21 septembrie sunt aşteptaţi voluntari din Ilfov, Bihor, Botoşani, Vâlcea, Mehedinţi, Constanţa, Timiş, Satu Mare, Hunedoara, Ialomiţa, Tulcea, Mureş, Prahova, Olt, Argeş, Neamţ, Dolj, Vrancea, Suceava, Braşov, Cluj, Giurgiu, Maramureş, Harghita, Bacău, iar la Sibiu, acţiunea va avea loc pe 28 septembrie.

Pentru echipele judeţene, lista de contacte este disponibilă pe site-ul https://letsdoitromania.ro/contacte/

“Ne-am propus ca şi anul acesta să ne alăturăm mişcării globale Let’s Do It, World! şi să facem din nou curăţenie în România alături de voluntarii noştri. Anul acesta, împlinim 9 ani de la prima acţiune şi ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată”, a declarat Ştefan Buciuc, preşedintele Asociaţiei Let’s Do It, Romania!.

Deşeuri semnalizate prin aplicaţia TrashOut

Voluntarii mobilizaţi pe 21 septembrie vor curăţa deşeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deşeuri se realizează cu aplicaţia de mobil TrashOut. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay şi cuprinde informaţii despre loc, tipuri, originea deşeurilor pentru analiză şi pentru a arăta progresul realizat.

Cu ocazia a 10 ani de la începuturile Let’s Do It, Romania! a fost lansată cartea “Let’s Do It, Romania! – cum am reuşit să mobilizăm 1.8 milioane de oameni să cureţe România”. Cartea este realizată în parteneriat cu Curtea Veche Publishing şi a fost lansată în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest.

Cartea spune povestea celor 10 ani de evoluţie a celei mai mari mişcări sociale din România şi explică într-un mod onest şi plin de curaj cum au reuşit o mână de voluntari să convingă peste 200 000 de români să iasă la prima Zi de Curăţenie Naţională desfăşurată pe 25 septembrie 2010, dar şi cum a evoluat organizaţia nou înfiinţată spre 1.800.000 de voluntari mobilizaţi în 6 acţiuni naţionale, ultima dintre ele fiind organizată pe 15 septembrie 2018, alături de alte 150 de ţări de pe Glob.

Cartea este disponibilă pe https://www.curteaveche.ro/lets-do-it-romania.html şi în librăriile din ţară.

Anul trecut, 158 de ţări din întreaga lume au participat la Ziua de Curăţenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deşeuri.

Mişcarea Let’s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naştere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curăţenie Naţională şi a reuşit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din reţeaua internaţională Let’s Do It World! încă de la început, fiind a patra ţară care a organizat o acţiune naţională de curăţenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani şi numără astăzi 150 de ţări cu experienţă sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curăţenie Naţională în 2018.

Cifre relevante despre situaţia deşeurilor în România şi în lume
– Cel puţin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
– Deşeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franţei (între 700,000 şi 1,6 milioane kmp)
– În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri şi zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
– Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
– Mai mult de 3,5 miliarde de oameni nu au acces la cel mai elementar sistem de gestiune a deşeurilor (ISWA, Globalization and Waste Management, 2012)
– Un român produce anual 254 kg de deşeuri menajere pe an şi mai puţin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
– România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deşeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, ţara va fi pasibilă de sancţiuni de până la 200.000 de euro pe zi şi chiar tăierea fondurilor UE pentru protecţia mediului.

“Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 şi până în prezent, “Let’s Do It, Romania!” a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acţiuni de curăţenie naţională şi peste 50 000 de elevi şi părinţi în proiecte de educaţie ecologică.

Mai multe detalii, aici: https://letsdoitromania.ro/21septembrie2019/

Leave a comment

Your email address will not be published.


*