Noutati

Peste 1.000 de metri cubi de lemn confiscati in Gorj

In urma sesizarii trimise de Greenpeace Romania la finalul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn in judetul Gorj, Garda Forestiera Valcea a realizat controale si a aplicat 32 de amenzi contraventionale in valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) si a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund si lemn de foc si 218 metri cubi de cherestea.

Aceste prime rezultate ale Garzii Forestiere sunt un indiciu al gravitatii situatiei din padurile Romaniei si subliniaza in continuare nevoia urgenta de controale ample precum si aplicarea unor sanctiuni substantiale care sa descurajeze fenomenul. Este nevoie de asemenea si de colaborarea intre institutiile abilitate pentru control si aplicarea amenzilor.

„Taierile si transporturile ilegale de lemn nu mai pot continua la nesfarsit. Acum oricine poate veghea padurea, folosind instrumentele www.salvezpadurea.ro, pentru taieri suspecte, Radarul Padurilor si Inspectorul Padurii pentru verificarea legalitatii transporturilor. Cu cat vor fi mai multe sesizari, cu atat rezultatele nu vor intarzia sa apara. Este nevoie de curaj si perseverenta din partea tuturor,”a declarat Ionut Apostol, director de campanii al Greenpeace Romania.

Greenpeace Romania a efectuat in perioada 17-18 noiembrie 2016 o cercetare cu privire la transportul lemnului pe raza localitatii Gureni, Com. Pestisani, jud. Gorj.  Astfel, in perioada de monitorizare, au fost identificate 35 de transporturi ilegale, atat transporturi fara aviz, cat mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decat cel transportat in realitate. Volumul de lemn ilegal monitorizat a fost estimat la 319 metri cubi, cu o valoare de circa 25.000 euro.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*