Noutati

Raportul tăierilor ilegale din pădurile României în 2017 – 34 de cazuri de tăieri ilegale în fiecare zi

Potrivit raportului Greenpeace România 2017, cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități au crescut cu 32% față de anul trecut, existând în număr de 12.487, în medie 34 pe zi. Societatea civilă a avut un rol major în identificarea acestor cazuri, în unele județe – Dolj, Gorj, Vâlcea – jumătate din cazurile investigate de autorități fiind identificate de cetățeni.

Cele mai multe cazuri au fost identificate, ca și în 2016, în județele Mureș – 1.511 cazuri (12%), Brașov – 762 de cazuri (6%) și Olt – 730 de cazuri (6%), conform Raportului tăierilor ilegale din pădurile României în 2017. Valoarea prejudiciului înregistrat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori se ridică la 41.546.406,87 lei la nivel național, în creștere cu 5,25% față de anul anterior.
Totodată, s-au înregistrat 8.461 de infracțiuni, cu 62,02% mai mult decăt anul trecut, demonstrând o creștere semnificativă în gravitatea faptelor.

“Este important să menționăm diferențele dintre cazuri, în unele situații fiind vorba despre 1-2 metri cubi tăiați ilegal/caz, iar în alte cazuri fiind sute sau chiar mii de metri cubi. De exemplu, în județele Argeș și Olt, deși s-a înregistrat un număr mare de cazuri, volumul mediu de lemn tăiat ilegal/caz este de 3-4 metri cubi. La polul opus se situează județele Cluj, Maramureș și Sibiu, care totalizează 53,97% din volumul de lemn tăiat ilegal în 2017, la nivel național”, declară Crisanta Lungu, coordonator regional al campaniei de păduri și biodiversitate.

Implicarea societății civile a predominat în județul Dolj, unde 57,22% din totalul cazurilor investigate de autorități au fost semnalate de către cetățeni, acesta fiind urmat de județele Gorj, cu 49,40% și Vâlcea, cu 47,15%. Cifrele demonstrează contribuția pe care cetățenii o au în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale, fapt ce indică importanța acționării și a manifestării active din partea societății în privința responsabilității față de mediu. Din acest punct de vedere, statisticile indică lipsa de participare a autorităților în activitățile împotriva tăierilor ilegale și atenția nesemnificativă acordată defrișărilor ingrijorătoare.

“Aplaudăm contribuția societății civile în identificarea cazurilor de tăieri ilegale, dar aceasta ar trebui să fie, în primul rând, o prioritate a autorităților. Deoarece acestea sunt ineficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale, vom lansa în curând aplicația Forest Guardians, un instrument care permite cetățenilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor, precum și în verificarea legalității transporturilor de lemn.”, spune Ciprian Gălușcă, coordonator al campaniei de păduri și biodiversitate a Greenpeace România.

Raportul complet: Raportul tăierilor ilegale din pădurile României în 2017-compressed

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*