Rompetrol investește în monitorizarea păsărilor din Deltă prin programul de inelare de la Grindul Chituc
Exemplare aparținând unui număr de 66 de specii au fost inelate în cea de-a cincea ediție a taberei de inelare de la Grindul Chiuct, susținută de KMG International, prin Rompetrol Rafinare și Rompetrol Downstream. Proiectul Asociației Grupul Milvus a fost dezvoltat anul acesta între iulie și noiembrie, în zona protejată a Deltei Dunării, fiind destinat monitorizării, cercetării și protejării păsărilor migratoare ce traversează România.
Scopul taberei de inelare este studierea dinamicii de migrație a păsărilor care traversează România. Succesul proiectului este dat de rezultatele lunilor de activitate din 2018, ce cuprind 1286 exemplare inelate în medie pe săptămână, în total 10.292 exemplare inelate din 66 de specii. Cele mai multe exemplare inelate aparțin speciilor: lăcarul mic 2441 exemplare, lăcarul cafeniu 1969 exemplare, lăcarul de stuf 1954 exemplare.
HARTA DE DISTRIBUȚIE A ZONELOR DE CUIBĂRIRE BAZATĂ PE PĂTRATE ETRS 10KM
Conform www.pasaridinromania.sor.ro
“Protecția mediului reprezintă unul dintre obiectivele de dezvoltarea durabilă pe care ne-am angajat să le susținem prin proiectele noastre. Operăm cea mai modernă rafinărie din România la malul Mării Negre, în vecinătatea Lacului Siutghiol și a Deltei Dunării, iar grija noastră pentru mediu este exprimată nu doar prin investiții tehnologice menite să reducă emisiile și consumul de apă pe platforma Petromidia, ci și prin inițiative pentru comunitate, ca cea dezvoltată prin parteneriatul cu Asociația Milvus”- Alexey Golovin – Vicepreședinte al Grupului KMG International.
Principalul factor de pericol pentru aceste specii este drenarea mlaștinilor și exploatarea sau arderea stufului, care duc la restrângerea și pierderea habitatelor. De asemenea, folosirea de pesticide în zonele învecinate, respectiv poluarea apei în timpul cuibăritului reprezintă o amenințare majoră a acestor specii.
Inelarea păsărilor a fost dezvoltată la începutul anilor 1900, fiind cea mai răspândită și cea mai veche metodă de studiu a păsărilor migratoare. Metoda permite studierea efectivelor anumitor specii, a raportului sexelor și vârstei în migrație, dar și pentru obținerea datelor demografice relevante.
„Sprijinul Rompetrol ne permite să monitorizam fluctuațiile populațiilor de păsări într-un mediu aflat în continuă schimbare. Tabăra noastră este una dintre puținele tabere de inelare de pe ruta de migrație est-europeană, așadar implicarea noastră este importantă. Prin inelarea diferitelor specii de păsări, am contribuit semnificativ la creșterea gradului de conștientizare a publicului asupra importanței monitorizării regulate a păsărilor care traversează România în perioada migrației. Aceasta este baza protecției păsărilor și a conservării habitatului.” Attila Marton, Asociația Grupul Milvus.
Cu ocazia acestui proiect, Rompetrol a organizat o tabără educațională de birdwatching la Vadu pentru copiii pasionați de natură. Participanții au avut ocazia de a participa efectiv la inelarea și observarea speciilor de păsări existente la Vadu, iar seria de activități a fost dezvoltată de personalul specializat a celor de la Grupul Milvus. Asociația Milvus, înființată în 1991 ca organizație non-profit, este dedicată protecției păsărilor și a naturii, activând în domeniul conservării, educației, cercetării şi consultanței. În prezent, în jur de 250 de ornitologi profesioniști și voluntari se ocupă de proiecte asociației.
Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. Cu 6.000 de angajaţi, KMG International Group este un jucător important în zona Mării Negre şi Marea Mediterană, având activităţi în 11 pieţe principale, fiind un investitor important în economia românească și în același timp un cetățean corporativ responsabil.
Rezultatele Rompetrol din ultimii 3 ani de activitate s-au îmbunătățit constant datorită abordărilor durabile ce au dus la dezvoltarea companiei într-un model de referință al industriei locale de rafinare. Inițiativele pentru susteinabilitate realizate de Rompetrol cuprind: investiția în tehnologii mai curate, creșterea calității produselor, reducerea costurilor operaționale și a consumului de energie. Așadar, Rompetrol minimizează impactul asupra mediului prin următoarele strategii:
- Alinierea activităților și facilităților cu reglementările și cerințele de mediu naționale și internaționale.
- Minimizarea incidentelor de mediu și a consumului de resurse naturale prin instructaj adecvat, procese îmbunătățite și progrese în tehnologie
- Îmbunătățirea sistemului certificat de gestionare a mediului (ISO 14001) implementat în cadrul tuturor facilităților noastre.
- Reducerea emisiilor poluante variate și a emisiilor gazelor cu efect de seră prin optimizarea operațiunilor și tehnologiilor pentru o mai bună eficiență energetică.
- Furnizarea instruirii regulate pentru angajații noștri cu privire la modurile de a reduce impactul asupra mediului.
- Reducerea cantității de deșeuri rezultate din operațiunile noastre, mai ales a deșeurilor periculoase.
Leave a comment