Romania S.A.
Imi propusesem astazi sa scriu despre altceva, legat de CSR si raportare, dar situatia politica si sociala a Romaniei m-a indignat, din nou, avand in vedere sfidarea la care suntem partasi si de cele mai multe ori o toleram sau o inghitim la nesfarsit. Si tocmai ca ne ocupam de responsabilitate sociala, ma face sa vreau sa nu mai tolerez aceste golanii. Ma face sa vreau sa ridic vocea si sa ma intreb pana unde merge tupeul unora?
O sa imi spuneti ca CSR-il pe care il tot propovaduiesc este legat de corporatii. Adevarat, dar cred ca, in final, acesta ar trebui extins la toate nivelurile, si mai ales la cel public, indiferent ca vorbim de autoritati centrale, locale sau institutii de stat.
Nu putem avea un mediu economic responsabil, sanatos si sustenabil pe termen lung, fara o asanare a institutiilor care trebuie sa fie parteneri si stakeholderi in dezvoltarea acestui mediu! Nu putem sa le cerem doar companiilor si organizatiilor private sa fie responsabile si sa isi faca bine treaba, sa nu minta, sa nu dezinformeze consumatorii, sa fie actori sociali responsabili in comunitatile in care isi desfasoara activitatea, in timp ce partenerii lor principali de joc – autoritatile publice, legiuitorii, decidentii politici – sunt atinsi de plaga coruptiei si fac, de cele mai multe ori, pe dos decat ce le cerem organizatiilor private sa faca.
Avem un primar de sector si cativa dintre acolitii sai care luau spagi de 10 milioane de euro pentru contracte publice cu dedicatie catre firme de case. Un fost avocat, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, facea trafic de influenta pentru a-si subordona Registrul Comertului. In cele doua cazuri mentionate, cei implicati au intrat sub incidenta legii si in vizorul DNA, primarul Chiliman fiind deja arestat preventiv, iar Mihail Vlasov condamnat 5 ani cu executare. Si acestea sunt doar cazurile din ultimele doua zile.
In alta ordine de idei, dar in acelasi registru, Compania Nationala de Drumuri a anuntat ca renunta la concesionarea autostrazii Comarnic – Brasov, din cauza problemelor legate de finantare, desi ultimii trei ministri ai transporturilor si insusi prim-ministrul o dadeau ca sigura aceasta constructie, incepand din acest an. Ba chiar unul dintre ei, cu probleme penale acum, vroia sa se mute cu cortul pe santier, ca sa supravegheze personal lucrarile. Spun ca exista probleme cu finantarea, dar vin si intreb: dar daca s-ar recupera tot prejudiciul din dosarele penale din ultimii ani, cred ca am putea sa punem lejer de doua autostrazi Comarnic – Brasov. Doar prejudiciile ce trebuie recuperate pentru anul 2014 erau evaluate de DNA la peste 300 de milioane de euro. Daca adunam prejudiciile din ultimii cinci ani, sa zicem, si mai adaugam niste fonduri europene, care oricum nu sunt folosite, cred ca am putea avea destule autostrazi, astfel incat circulatia marfurilor sa fie mult mai rapida si nu numai.
In anul de gratie 2015, Romania are doua viteze: una a mediului privat, despre care scriem aici zilnic, si care respecta reguli, creaza coduri de etica, incearca sa creasca productivitatea si competitivitatea tarii, semneaza adeziuni la politici anti-coruptie si cealalta, a mediului public, care nu face altceva decat sa franeze eforturile celor dintai. Toata ziua asistam la balbe, neputinte, incompetente, legate de modul in care functioneaza economia, autoritati care nu stiu ce face stanga sau dreapta, desi lucreaza la proiecte comune, baze de date care nu comunica intre ele, in pofida unei comunitati de IT-isti romani geniali si care ar putea rezolva toate aceste probleme in cateva luni, probabil.
Nu reusim sa implementam strategiile de pe hartie, nu suntem in stare sa ducem un proiect de la cap la coada, daca se schimba garda politica, iar multi dintre decidenti sunt prinsi in vartejul coruptiei, in timp ce legile se schimba peste noapte, de cele mai multe ori in favoarea lor, iar in final, evident ca tot ei sunt cei nemultumiti. Noroc ca onor legiuitorul, in marinimia sa, a decis sa creeze pensile speciale pentru parlamentari, avand in vedere eforturile insemnate pe care acestia le fac zilnic si modul in care contribuie la propasirea tarii. Mai ales in ceea ce priveste legile penale, care trebuie sa ii apere, tot pe ei, de institutiile abuzive si rele, care ii prigonesc.
Ma intreb ce impresie isi face un investitor serios, care se uita la Romania si citeste pentru o zi stirile legate de mediul public? Cum crede el ca se deruleaza viata in aceasta tara? Ce incredere transmitem noi, in conditiile in care nu suntem in stare sa incepem o autostrada sau sa derulam proiecte publice, de interes local sau national, fara a cere spagi sau comisioane din acele lucrari?
Citeam deunazi ca un vicepresedinte al Apple a venit in Romania sa prospecteze terenul pentru o investitie. Insa cind a facut 7 ore pana la Brasov, s-a razgandit, a plecat si dus a fost. Va dati seama ce povesti vor auzi alti investitori din lume de la acest domn despre Romania. Si nu e de mirare! Si nu ca nu ar exista potentialul, forta umana calificata sau oportunitati. Nu! Ci ca un drum care trebuia parcurs in maxim 3 ore a fost facut in 7. Ca sa nu mai vorbim ca daca ar fi decis sa contacteze autoritatile publice, poate i s-ar fi cerut “comisionul aferent” pentru a porni investitia, ca altfel nu merge, dom’le!
Inainte sa facem CSR, cred ca avem nevoie de PSR – responsabilitate sociala publica – la nivelul tuturor institutiilor si autoritatilor din Romania. Nu putem astepta la nesfarsit ca doar DNA, parchetele sau instantele sa isi faca treaba. Este nevoie de mai mult. Haideti sa incepem, fiecare, sa vedem Romania ca pe o corporatie, iar noi, cetatenii, ca actionari ai acestei companii. Evident, ca actionari, suntem interesati de modul in care progreseaza investitia noastra, ca doar de aia am investit in ea timp, bani, efort. Din acest motiv, noi cei din consiliul de administratie trebuie sa cerem consiliului de conducere sa faca lucrurile cum trebuie si sa urmeze politicile si strategiile necesare, curate si in favoarea noastra, pentru a ne creste investitia. Daca nu vom face asta, va fi prea tarziu, iar urmasii nostri ne vor trage pe noi la raspundere pentru ca nu ne-am aparat interesele in consiliu in fata directoratului.
PSR ar trebui sa faca Romania mai curata, sustenabila pe termen lung, altfel toate eforturile mediului privat in aceasta directie, dar si a noastra, investitia noastra in Romania, va fi inutila. Si e pacat, avand in vedere ca ne-am dedicat vietile pentru a avea un trai mai bun, iar alesii se sterg cu ele in dos, pentru ca le pasa de propriile buzunare si interese decat de interesele celor pe care ii reprezinta si i-au ales.
Va invit asadar sa lucram impreuna pentru ca la urmatoarea adunare generala a actionarilor sa cerem directoratului organizatiei Romania sa faca ce trebuie.
credit foto: © Julicos | Dreamstime.com – Anti Fracking Demonstration And Against Rosia Montana Gold Corporation Photo
Leave a comment