Noutati

Cum faci curat cu telefonul

“Let’s Do It, Romania!” a creat o aplicatie “Let’s Do It”, care pune oamenii simpli la treaba. Cei care observa zone cu deseuri in tara, pot descarca aplicatia si pot raporta zona respectiva, care astfel intra in atentia autoritatilor si pot fi curatate.

Break during housework | © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime Stock Photos © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime Stock Photos

Traim intr-o lume in care regulile s-au schimbat, avand in vedere puterea tehnologiei, care a mutat lucrurile intr-o alta zona. Ne este mult mai usor sa comunicam, sa devenim reporteri sau sa filmam, sa ajungem instant cu mintea in colturi indepartate ale globului, sa comandam online din Australia sau sa vedem filme pe un site din Anglia.

Tehnologia are meritul de a implica utilizatorul, nu doar sa il pasivizeze, ci de multe ori sa il activeze si sa actioneze. Sunt nenumarate aplicatii care pun utilizatorul la treaba, fie ca vorbim despre coruptie, alerte civice sau chiar mediu.

Ei bine, organizatia “Let’s Do It, Romania!” a creat o astfel de aplicatie si o platforma, “Let’s Do It”, care pune oamenii simpli la treaba. Cei care observa zone cu deseuri in tara, pot descarca aplicatia si pot raporta zona respectiva, care astfel intra in atentia autoritatilor si pot fi curatate.

Inainte si dupa.

Inainte si dupa.

In cele trei luni de la lansarea aplicatiei si platformei, voluntarii din toata tara au raportat 263 de zone cu deseuri, fiind trimisa cel putin o sesizare catre autoritatile publice din 135 de localitati.

 

In acest moment, 140 au ajuns la termenul limita de 30 de zile de la data sesizarii, iar 131 dintre ele au fost rezolvate, zonele fiind curatate.

In total, prin aplicatia “Let`s Do It, Romania!” au fost rezolvate 93% din sesizarile transmise autoritatilor publice locale in termenul legal de 30 de zile, conform legislatiei in vigoare. Mai mult, de la finalul lunii noiembrie, aplicatia este disponibila si pentru utilizatorii de iOS.

Andrei Cosuleanu“Suntem bucurosi sa avem o rata de succes atat de mare la doar trei luni de la lansarea aplicatiei si platformei “Let`s Do It, Romania!” Am gasit deschidere in colaborarea cu autoritatile publice locale, care au raspuns sesizarilor noastre, curatand in majoritatea cazurilor zonele raportate. Este un semnal pozitiv pentru noi, dar si pentru voluntari, pe care ii incurajam sa trimita in continuare raportari prin intermediul aplicatiei noastre. In egala masura, am intalnit si multe probleme in ceea ce priveste gestiunea deseurilor, din cauza faptului ca nu exista un sistem strict de a colecta selectiv deseurile reciclabile, cu toate ca exista obligativitate legala in acest sens. Vom propune Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor o intalnire pentru a prezenta raportul primelor trei luni de proiect si solutii pentru a trata deseurile ca pe o resursa ce poate fi valorificata”, a declarat Andrei Cosuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, Romania!”.

In ce priveste cele noua zone necuratate inca, acestea apartin in mare parte unor persoane private, care au fost somate de autoritatile publice locale sa ia masuri pentru curatarea zonelor. O situatie speciala a fost intalnita in judetul Ilfov, acolo unde au fost colectate probe pentru un caz de deversare unor vidanje, urmand a fi facuta instiintarea direct catre Garda Nationala de Mediu.

In urma raportarii facute de un utilizator, echipa “Let`s Do It, Romania!” asigura comunicarea constanta cu autoritatile responsabile: dupa ce sesizarile au fost trimise prin aplicatie, ONG-ul urmareste statusul acestora si rezolvarea lor in intervalul legal.

Pentru a creste rata de raspuns a autoritatilor, “Let`s Do It, Romania!” a efectuat peste 1000 apeluri, iar timpul mediu pentru un apel a fost de aproximativ trei minute. Pana acum, “Let`s Do It, Romania!” a primit confirmari de primire la peste 200 dintre sesizarile trimise (peste 75%), insa procentul in care acestea au fost inregistrate de prima data de catre autoritatile publice locale este de 40.

Infografic LDIR App dec 2015In topul celor mai active judete se regasesc Bucuresti (700 de voluntari digitali), Cluj (124 de de voluntari digitali), Timis (82 de de voluntari digitali), Brasov (77 de de voluntari digitali), Iasi (72 de de voluntari digitali), Constanta (59 de de voluntari digitali), Prahova (54 de de voluntari digitali).

Cu ajutorul aplicatiei de mobil “Let`s Do It, Romania!”, voluntarii pot oricand sa marcheze deseurile intalnite in oras sau in natura pe Harta Deseurilor, pentru a fi apoi raportate catre autoritati si curatate in 30 de zile, conform legii. Fiecare voluntar primeste constant mesaje cu statusul sesizarii, pana cand zona este curatata. Partenerul “Let`s Do It, Romania!” pentru dezvoltare este compania de software QUALITANCE.

“Am fost atenti la feedback-ul utilizatorilor, pe care ne-am bazat in realizarea versiunii pentru iPhone, caci ne dorim o aplicatie cat mai usor de folosit, accesibila oricui si prietenoasa. Asteptam in continuare comentarii si idei noi de la utilizatori, contam pe ei pentru a imbunatati aplicatia, inclusiv adaugandu-i noi functionalitati si actualizand-o”, afirma Radu Constantinescu, managing partner QUALITANCE.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare sociala organizat in Romania. Din 2010 si pana acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.100.000 de voluntari, care au reusit sa adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deseuri), iar media de deseuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internationala “Let`s Do It, World!“.

About Alexandru Ardelean (149 Articles)
Alexandru Ardelean este, de la 1 martie 2015, Redactor Sef al The CSR Report si Managing Director al diviziei de publishing a The CSR Agency - agentie de consultanta in management specializata in CSR (Responsabilitate Sociala Corporativa). Inainte de a se alatura echipei The CSR Report, Alexandru a fost senior editor la Biz pentru 8 ani. Lucreaza in presa de peste 12 ani si este pasionat de aceasta meserie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*