Noutati

Francesco Starace, CEO Enel, reconfirmat pentru cel de-al doilea mandat de membru al Consiliului Pactului Global al Natiunilor Unite

Francesco Starace, CEO si Director General al companiei Enel a fost reales in Consiliul Pactului Global al Natiunilor Unite (UN Global Compact), pentru urmatorii trei ani (2018 – 2021). Francesco Starace a fost ales pentru prima oara pentru un mandat de trei ani in mai 2015, fiind atat singurul reprezentant din domeniul energiei, cat si singurul membru din Italia dintre cei 21 de membri ai Consiliului.

“Astazi, ca societate, ne confruntam cu numeroase probleme si provocari. Sunt foarte mandru sa fac parte din Consiliul Pactului Global al Natiunilor Unite care, prin viziunea si aria sa de responsabilitate, nu numai ca stabileste un traseu clar de dezvoltare durabila a planetei, dar ofera companiilor si comunitatilor libertatea de a contribui activ cu solutii pentru a face fata acestor provocari. Suntem o comunitate globala care detine resursele si cunostintele necesare pentru a atinge toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite, dar trebuie sa colaboram eficient si sa inaintam cu pasi repezi pe drumul pe care il avem de parcurs. Sunt recunoscator Secretarului General al Natiunilor Unite pentru oportunitatea pe care mi-a oferit-o de a ma implica in continuare in eforturile de sustinere a acestui obiectiv important”, a spus CEO-ul Enel Francesco Starace.

Pactul Global al Natiunilor Unite este cea mai mare initiativa de sustenabilitate corporativa din lume care sprijina companiile sa-si alinieze strategiile si operatiunile in acord cu Cele Zece Principii ale Pactului Global ONU privind drepturile omului, munca, mediul si anticoruptia si sa stimuleze cresterea nivelului de constientizare si actiune in vederea realizarii Agendei pentru Dezvoltare Durabila a ONU 2030 si a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD). Consiliul este principalul organism de guvernanta al Pactului Global al Natiunilor Unite, oferind consiliere Secretarului General si contribuind la stabilirea directiei pentru Pactul Global, sustinand politica, strategia si monitorizarea implementarii sale.

Enel este membru al Pactului Global al Natiunilor Unite inca din 2004 si, incepand cu 2011, a fost una dintre companiile de top ale Pactului Global, care reuneste liderii mondiali in domeniul sustenabilitatii din sectorul privat.

Sustenabilitatea joaca un rol important in cadrul strategiei Enel. Planul strategic al Grupului in perioada 2018-2020 are in vedere implementarea unui model de business durabil de-a lungul intregului lant valoric, in acord cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD) ale ONU. Mai precis, in 2017 planul a contribuit la confirmarea si intarirea unui angajament specific, asumat initial in septembrie 2015, de a atinge urmatoarele Obiective de Dezvoltare Durabila:

  • Obiectivul 4 – Educatie de calitate, incluziva si echitabila: 800.000 de beneficiari pana in 2020, dubland nivelul anterior de 400.000 de beneficiari;
  • Obiectivul 7 – Accesul la energie fiabila, durabila, moderna si la preturi accesibile: 3 milioane de beneficiari pana in 2020, mai ales in Africa, Asia si America Latina;
  • Obiectivul 8 – Crestere economica sustinuta, incluziva si durabila: 3 milioane de beneficiari pana in 2020, dubland nivelul atins in 2017;
  • Obiectivul 13 – Actiuni climatice: reducerea emisiilor de CO2 pana in 2020 (< 350 gCO2/kWheq).

Angajamentul Enel fata de sustenabilitate ca o parte integrata a strategiei de business si a operatiunilor sale contribuie la includerea Grupului in cei mai importanti indici globali de sustenabilitate – precum Indicele de Sustenabilitate Dow Jones, FTSE4Good, Indicii STOXX Global ESG Leaders, Indicele Carbon Disclosure Leadership si Euronext Vigeo – si atrage atentia investitorilor ESG. Modelul de sustenabilitate adoptat a avut ca rezultat un raspuns pozitiv din partea acestor investitori, ale caror participatii in cadrul companiei sunt in continua crestere.

Investitorii ESG si-au majorat participatia la capitalul social al Enel cu 56% in patru ani, ajungand la o pondere de 8,6% la 31 decembrie 2017, comparativ cu 5,5% la 31 decembrie 2013, chiar inainte ca Francesco Starace sa preia conducerea companiei. Aceasta crestere reflecta importanta crescuta pe care piata financiara o acorda elementelor non-financiare, ca recunoastere a rolului pe care acestea il au in crearea de valoare sustenabila pe termen lung.

Enel si-a asumat pozitia de lider printr-o strategie bazata pe valorificarea oportunitatilor de afaceri asociate cu tendintele in urbanizare, electrificarea mai multor domenii economice si decarbonizare, pentru a profita de oportunitatile ce deriva din tranzitia energetica la nivel global si pentru a juca un rol activ in cadrul acestei provocari atat de importante la nivel global.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*