Noutati

Agricultura vs ICT in Romania

Sectorul agricol din Romania a ajuns sa inregistreze proportii similare de aport la produsul intern brut (PIB) cu sectorul ICT, anunta Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania. Ambele ramuri ale economiei au un aport ce variaza intre 4 si 6% din PIB-ul anual in Romania. Desi au un aport similar la PIB, cele doua ramuri angajeaza un numar radical diferit de cetateni.

Cele doua ramuri sunt importante pentru ca sunt vazute ca exemple extreme de modernizarea economica a unui stat: sectorul agricol este unul traditional, iar sectorul ICT este unul modern. In general, statele industrializate tind sa aiba un aport mai mic la PIB din agricultura si un aport in crestere al sectorului ICT, ceea ce releva orientarea angajatilor catre sectoare economice cu productivitate mai ridicata. Aproape toate statele UE obtin un aport mai mare in PIB din partea ICT decat din partea agriculturii, chiar si in cazul multor state specializate in agricultura.

La nivelul UE28, media de aport la PIB a fost de 1.3% din PIB obtinut din activitatea sectorului agricol si 4.5% din PIB obtin din activitatea sectorului de ICT. Ipoteza productivitatii diferentiate este verificata si in comparatia numarului de angajati necesari pentru cele doua ramuri economice. La nivelul UE28, sectorul agricol angajeaza aproximativ 8.7 milioane de cetateni, in timp ce sectorul IT angajeaza aproximativ 6.7 milioane de cetateni pentru a aduce un aport economic semnificativ mai ridicat.

Spre comparatie, contrastul intre cele doua sectoare economice in situatia Romaniei este semnificativ mai puternic. In anul 2016, PIB-ul Romaniei a avut un aport de 3.9% din partea sectorului de agricultura si un aport de 5.5% din partea sectorului de ICT. In acelasi timp, sectorul agricol din Romania a angajat 1.7 milioane de oameni in anul 2016, in timp ce sectorul ICT a angajat 167.000 de oameni. Aceasta diferenta ilustreaza diferenta imensa de productivitate intre cele doua industrii si unul din motivele pentru saracia persistenta din Romania, unde o proportie foarte ridicata a populatiei active este angajata in munca agricola, de o productivitate foarte scazuta.

Sursa datelor folosite in infografic este baza de date Eurostat.

Comparatia intre cele doua sectoare ilustreaza teza dualitatii economice in care se regaseste Romania la zece ani dupa integrarea in Uniunea Europeana, unde o proportie importanta a cetatenilor statului inca activeaza in sectoare economice cu productivitate scazuta si venituri scazute, iar un alt segment al populatiei activeaza in sectoare economice cu productivitate foarte ridicata si venituri similare. Dualitatea economica a Romaniei este ilustrata si prin accesul cetatenilor statului la educatie si posibilitatea lor de a obtine pregatirea profesionala necesara pentru tranzitia de la sectorul agricol la sectoare mai productive, care ofera venituri mai ridicate.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*