Important

Tabloul de business al Romaniei

termene.ro ne spune ca, in Romania, sunt inregistrate 1.327.130 de companii dintre care: 1.194.832 sunt in functiune, 22.659 sunt in insolventa si 112.199 au datorii la bugetul de stat.


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Primii pasi catre transparenta in business ii face tehnologia, care a adus in online si a democratizat informatii despre parteneri de afaceri, despre conditii contractuale sau despre procesele si natura conflictelor pe care le are o companie potential partenera. Adrian Dragomir, fondatorul celui mai activ portal de profil, termene.ro, a fondat initial serviciul pentru avocati, care isi doreau monitorizarea dosarelor in instanta si alertarea avocatului atunci cand aparea o modificare (solutie sau nou termen). Ulterior, datorita accesului la informatia publica cu privire la firmele din Romania, Adrian Dragomir a considerat ca exista nevoia unui portal unic, unde toata aceasta informatie sa fie agregata si, ulterior, prezentata clientilor in pachete inovatoare: “In final, am depasit cu succes stadiul de administrator de baza de date si ne-am transformat intr-un excelent instrument de profiling si business intelligence, atat la nivel de entitate comerciala, cat si la nivel de ramuri de industrie”.

Tot drumul parcurs de termene.ro pana la ceea ce face astazi a avut o serie de dificultati, precum cantitatea enorma de informatie (peste 1 TB, multiple baze de date pe cinci servere dedicate, cu un total de 1 TB memorie RAM), dar si stabilirea de algoritmi pentru cautarea, afisarea, filtrarea, sortarea, normalizarea si curatarea acestor date, precum si pentru mentinerea si update-ul de informatii, si, mai departe, livrarea catre utilizator foarte rapid. “Nu exista margine de eroare aici, conform studiilor, o intarziere de o secunda in afisarea rezultatelor unei cautari reduce cu 7% posibilitatea de conversie a acelui user. Echipa termene.ro a reusit acest lucru datorita specializarii programatorilor nostri in tehnologii cutting edge de genul SOLR (Enterprise search platform), ORIENTDB (graph data bases), RABBITMQ (messaging broker)”.

Chiar daca in momentul de fata piata de business&legal intelligence din Romania este insuficient dezvoltata si inteleasa de mediul de business, Adrian Dragomir crede in cresterea si in educarea nevoilor: “Piata abia acum incepe sa se educe, iar prezenta noastra intr-un stadiu incipient al acestui proces creeaza oportunitati speciale de inovare. Cu ajutorul feedback-ului constant din partea clientilor nostri, lucram la cateva proiecte speciale de intelligence pentru a ajuta factorii de decizie din companii sa gestioneze mai eficient riscurile de business, cu informatii relevante marca termene.ro“.

Acum, clientii termene.ro platesc doua tipuri de servicii: protectia businessului si dezvoltarea acestuia (protectia deriva din monitorizarea intregului portofoliu de clienti si de furnizori si alertarea clientului atunci cand apar informatii cu potential de risc (ex: anularea codului de TVA pentru o firma furnizoare sau aparitia unui dosar de insolventa pentru un client caruia ii livram marfa cu plata la termen).

“Piata abia acum incepe sa se educe, iar prezenta noastra intr-un stadiu incipient al acestui proces creeaza oportunitati speciale de inovare. Cu ajutorul feedback-ului constant din partea clientilor nostri, lucram la cateva proiecte speciale de “intelligence” pentru a ajuta factorii de decizie din companii sa gestioneze mai eficient riscurile de business cu informatii relevante marca termene.ro” – Adrian Dragomir, Fondator Termene.ro

Cum poate fi, insa, modelat viitorul unui business din acest domeniu?

Viitorul apartine inteligentei artificiale“, spune fara ezitare Adrian Dragomir. “Un prim pas pentru noi in aceasta directie este NLP (natural language processing). Romania a ramas un pic in urma in acest domeniu deoarece nu exista un corpus de limba romana eficient in acest moment in spatiul public. Incercam sa umplem acest gol si sa aplicam aceasta tehnologie peste bazele noastre de date”.

Ce servicii pot fi dezvoltate prin aceasta tehnologie?

“Putem livra programului toate contractele unei firme, iar acesta, in cateva minute, identifica toate partile din contract, verifica toate clauzele contractuale si analizeaza daca la momentul semnarii contractului erau legale, verifica semnatari in baza de date termene.ro si stabileste daca acestia aveau drept de semnatura, face o sinteza a firmelor si a persoanelor care apar mentionate si livreaza un raport complet de genul: Firma X are 300 de contracte cu o valoare totala de Y Ron. Cinci dintre firmele contractante sunt cu risc mare de insolventa in urmatorul an, doua au probleme penale, iar una are TVA-ul anulat. Exemplul al doilea priveste departamentul juridic. Livram aceluiasi program un dosar penal cu 40 de volume, iar programul returneaza acelasi tip de raport, de data aceasta cu implicatiile juridice. Cine sunt martorii, ce firme apar, care sunt relatiile de legatura intre martori, firme, denuntatori, care este pedeapsa medie pentru aceasta fapta la instanta unde ne judecam, daca a fost respectata procedura penala si asa mai departe. Nu exista limite pentru aceasta tehnologie si cu siguranta, in curand, aceste lucruri vor fi posibile”.

Nu exista limite nici pentru cat de mult se poate dezvolta termene.ro, mai ales intr-o piata si intr-o perioada in care apetitul pentru transparenta si pentru claritatea informatiilor cu care lucram este in crestere accelerata.


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*