Important

Caravana Pofta de carte

Inceputa in 2016, Caravana Pofta de carte – sustinuta de Carrefour Romania si de Fundatia Carrefour, alaturi de Ovidiu RO – a pornit din dorinta de a creste nivelul de constientizare a importantei cititului interactiv, cu glas tare, dar si a necesitatii unei alimentatii sanatoase pentru copii.


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Studiile de specialitate arata ca primii cinci ani de viata sunt esentiali pentru o dezvoltare cognitiva sanatoasa. Copiii care nu beneficiaza de o educatie prescolara in aceasta etapa critica sufera de un handicap major fata de colegii lor de generatie, fapt care duce, in majoritatea cazurilor, la abandon scolar. In acelasi timp, alimentatia joaca un rol deosebit de important in cresterea si in dezvoltarea armonioasa a unui copil, carentele nutritionale afectand, la randul lor, performantele cognitive si rezultatele pe termen lung ale individului privind educatia, mai concret sunt faptul ca foarte multi copii din comunitatile sarace nu au acces la materiale de lectura de orice fel – indiferent ca vorbim de uzul lor la clasa sau acasa; faptul ca gradinitele nu sunt dotate cu carti ilustrate, pe baza carora sa se poata tine lectiile cu cei mici, iar daca acestea totusi exista, profesorii nu au experienta necesara in a le utiliza.

EDUCATIA TIMPURIE, CEA MAI EFICIENTA DINTRE MASURILE ANTI SARACIE

In aceeasi masura, s-a observat, in randul parintilor, o lipsa a cunostintelor in ceea ce priveste aportul nutritional adecvat pentru copilul lor si multele greseli pe care acestia le fac in mod frecvent in alegerile alimentare pentru familie.

Plecand de la aceste doua directii cu impact major asupra dezvoltarii copilului, Carrefour Romania, alaturi de Fundatia Carrefour si Ovidiu RO au gandit un proiect care sa imbine sinergic ambele paliere: alimentatia si educatia.

Caravana Pofta de Carte trece prin fiecare dintre cele 41 de judete din Romania (cinci gradinite si 250 de copii, in medie, pe judet), ajungand la 10.000 de copii si la 500 de educatori din gradinitele din mediul rural, intalnirile se concretizeaza in work- shop- uri dedicate cititului cu voce tare, la care participa educatorii, copiii, parintii lor, autoritatile locale si mass- media.

In cadrul acestor sesiuni, acesti copii defavorizati primesc cate o carte pentru acasa, iar gradinitele cuprinse in program primesc, la randul lor, carti dedicate educatorilor, ca suport de curs la clasa.

“Ne bucuram sa putem sustine programul Caravana Pofta de Carte – un mecanism eficient de combatere a fenomenului parasirii timpurii a scolii, ce ia amploare in zonele sarace din Romania.

Anul acesta ne dorim sa apropiem si mai mult de educatie copiii si parintii din mediile defavorizate, cu sprijinul autoritatilor publice nationale si locale si a unitatilor de invatamant. In acelasi timp, sa vrem tragem un semnal de alarma asupra a ceea ce inseamna o alimentatie corecta si asupra faptului ca obiceiurile bune se creeaza inca din copilarie.

De aceea, continuam sa ne implicam in proiecte care sa faca diferenta exact acolo unde conteaza, pentru ca numai impreuna putem reusi sa contribuim la cresterea si la formarea generatiilor care vor urma”.

CARREFOUR ROMANIA, SUSTINATOR CU TRADITIE AL INITIATIVELOR ORIENTATE CATRE EDUCATIE SI CATRE ALIMENTATIE

Mai mult decat atat, odata asigurat suportul pedagogic si continutul acestor carti ilustrate, Carrefour a mai adaugat o componenta vitala in intregirea acestui lant: oferirea, prin intermediul voluntarilor din magazine, de alimente copiilor si familiilor participante la aceste sesiuni (diverse fructe si legume proaspete, intr-o multitudine de culori si aspecte) pentru ca acestia sa poata face legatura intre ceea ce citesc, ce invata, cum arata in realitate si ce gust, culoare, aroma au fructele sau legumele respective.

Initiativa a venit ca o continuare fireasca a programului national Fiecare copil in Gradinita – care a acoperit, in cei peste sapte ani, un total de 99 de comunitati din cele 15 judete participante din tara. Cu sprijinul autoritatilor locale si judetene, au fost identificati 3.300 de copii in judetul Arges si peste 2.600 copii in judetul Bihor, eligibili pentru a fi inclusi in program.

Prin Caravana Pofta de Carte, Carrefour si asociatia Ovidiu RO sustin, in continuare, demersurile de pregatire a copiilor prescolari pentru integrarea in sistemul de invatamant scolar, precum si prevenirea si combaterea abandonului scolar, dorind sa creasca impactul asupra comunitatilor copiilor defavorizati.


Articolul face parte din al III-lea numar al The CSR Report. Comanda AICI.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*